Menorca
Política 04/07/2024

Llum verda a la primera moció de censura en 45 anys a Ciutadella

Les assemblees de PSOE i PSM beneeixen l'acord, mentre el PP acusa l'esquerra de voler accelerar el procés "per tapar l'escàndol" de la investigació que té oberta la Guàrdia Civil

David Marquès
2 min
El pacte permetrà a l'esquerra recuperar el govern que ja van compartir durant dos mandats seguits, entre 2015 i 2023.

CiutadellaPSOE, PSM i l'agrupació d'electors Ciutadella Endavant presentaran aquest divendres matí la primera moció de censura en els 45 anys d'història democràtica al municipi menorquí de Ponent.

Les assemblees del PSOE i el PSM han seguit aquest dijous vespre el guió previst i la militància s'ha donat per assabentada del pacte, negociat aquests darrers mesos, que permetrà a l'esquerra fer valer la seva majoria a la corporació i recuperar el govern que ja van compartir durant dos mandats seguits, entre 2015 i 2023.

Les portaveus de tots tres grups, Sandra Moll del PSOE, Maria Jesús Bagur del PSM i Carla Gener de Ciutadella Endavant, compareixeran a mitjan matí a la seu socialista per donar compte de l'acord i del nou organigrama de govern, que en el primer any i mig liderarà com a batle el nombre 3 de la candidatura del PSOE, Llorenç Ferrer.

La preparació de la moció de censura ha quedat enrarida per la investigació que manté oberta la Guàrdia Civil per un suposat delicte mediambiental contra els recursos naturals que posa en dubte la gestió pública dels pous i del servei d'aigües a Ciutadella.

La investigació se centra sobretot en la gestió de l'anterior govern d'esquerres. De fet, la llavors primer tinent de batle del PSOE i regidora d'Aigües, Noemí Camps, apareix com a investigada a l'operació, juntament amb el cap dels serveis tècnics municipals, que va ser detingut dimarts i després posat en llibertat. En el decurs de les diligències, que s'iniciaren fa un parell d'anys, també ha declarat voluntàriament l'actual alcaldessa Juana Mari Pons (PP).

Les primeres irregularitats es remunten a 2021, quan l'empresa que gestiona la finca de les Arenes de Dalt denuncià l'Ajuntament i la Direcció General de Recursos Hídrics del Govern per permetre la sobreexplotació sense permís de dos pous durant 14 anys i que es fessin perforacions fins a 30 metres per davall del nivell freàtic màxim permès. Posteriorment, la investigació s'ha estès a altres captacions municipals.

Aquest capvespre, el secretari general dels populars menorquins i senador Tobal Marquès ha demanat a l'esquerra "transparència" i que "depuri responsabilitats". Marquès ha dit que tem que la moció de censura s'hagi accelerat precisament "per tapar aquest escàndol" i ha remarcat que "és una vergonya que els que ara volen fer fora el PP de l'ajuntament hagin gestionat d'una forma tan pèssima Ciutadella".

stats