Política Internacional

El Regne Unit refusa la proposta de negociació de la Comissió Europea sobre Gibraltar

El mandat comunitari vol donar a Espanya el control de les fronteres del Penyal i Londres creu que soscava la seva sobirania

Una imatge d'arxiu del penyal de Gibraltar, enclau britànic a la penísula Ibèrica
20/07/2021
2 min

LondresEl futur de Gibraltar com a espai de facto –no de iure– integrat a la zona Schengen, cosa que permet el desmantellament de la històrica tanca entre el Penyal i La Línea de la Concepción i la contínua lliure circulació de persones a banda i banda de la frontera, penja d'un fil. Si més no, de moment. El Foreign Office ha reaccionat aquest dimarts a la tarda en termes inequívocament durs contra la proposta de negociació que al matí ha elevat la Comissió Europea al Consell per encaixar Gibraltar en el mapa del post-Brexit, i que pretén que sigui Espanya qui exerceixi el ple control sobre les fronteres externes del territori, tant per aigua com a l'aeroport. Al mateix temps, la proposta també indica que seran els serveis espanyols els que controlaran el port, així com el pas fronterer terrestre.

Amb aquest plantejament, Brussel·les busca una rèplica del model nord-irlandès sorgit del Protocol per evitar la frontera interna de l'illa i, ras i curt, que Londres acordi una unió duanera entre Gibraltar i la UE que alineï la fiscalitat sobre les mercaderies amb la d'Espanya. Òbviament, els "controls necessaris a Gibraltar" anirien a càrrec dels funcionaris del ministeri de l'Interior espanyol.

Però el ministre d'Exteriors del Regne Unit, Dominc Raab, ha assegurat en un comunicat que la proposta "entra directament en conflicte amb el marc" acordat in extremis entre Espanya i el Regne Unit el 31 de desembre de l'any passat, i que va permetre mantenir la tanca aixecada tot i el Brexit, i "intenta soscavar la sobirania del Regne Unit sobre Gibraltar". Raab conclou que el text de la Comissió "no pot constituir una base per a les negociacions", i demana a Brussel·les que "s'ho torni a pensar". La topada de Raab amb Brussel·les té lloc 24 hores abans que el nou ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares Bueno, arribi a Londres per entrevistar-se amb el seu homòleg.

El 25 de novembre del 2018, el Consell Europeu va fer seva la posició espanyola sobre Gibraltar. Madrid va aconseguir imposar a la Unió que sempre tindria l'última paraula en qualsevol pacte o negociació que afectés directament la relació entre la UE i Gibraltar, i que mai no ha estat inclosa en el pacte de divorci del Brexit, a què Londres i Brussel·les van arribar el 2019. Un cop definits els principis de la relació futura entre Madrid, Londres i Gibraltar la nit de Cap d’Any passada, sobta molt que ara la Comissió hagi fet una proposta que vagi contra els principis a què la Moncloa va donar el vistiplau.

Per això, més enllà del lògic interès en salvaguardar la integritat del mercat únic de la UE, darrere del text de la Comissió també semblaria haver-hi una lletra petita impulsada directament per Madrid per fer un nou intent de controlar les fronteres exteriors del Penyal. Aquesta possibilitat sempre ha sigut simbòlicament rellevant per a Espanya, ja que suposaria, a ulls de tothom, aconseguir el control de la sobirania d'un territori britànic d'ultramar que es reivindica des del Tractat d'Utrech, a la segona dècada del segle XVIII.

stats