Governabilitat a l'Estat
Política26/06/2024

Macías, l'amic íntim de Llarena que el PP ha col·locat al Constitucional

Jutge en excedència, ha sigut un dels membres destacats de l'ala dura de la dreta al CGPJ

MadridJosé María Macías (Barcelona, 1964) tenia fins fa poc com a imatge de perfil a WhatsApp una fotografia amb el seu amic íntim Pablo Llarena, jutge instructor de la causa del Procés al Tribunal Suprem. (Ara en té una saludant Felip VI i fent-li una reverència). L'anècdota explica les afinitats d'aquest jutge en excedència que ara serà el 12è magistrat del Tribunal Constitucional, després de gairebé una dècada com a vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Lluny de despolititzar la justícia, el PP ha triat un dels seus principals ariets contra Pedro Sánchez: ha sigut un dels principals detractors de l'amnistia i dins l'òrgan de govern dels jutges ha sigut el que movia els fils de l'ala dura del bloc de la dreta.

Cargando
No hay anuncios

Macías va entrar en contacte amb Llarena a Barcelona i va formar part dels burgaleses, un grup al qual pertanyia el jutge del Suprem que estava format per altres col·legues de la seva ciutat natal i d'altres que no. Com Macías, la majoria eren membres de la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM), que Llarena va presidir. Ell va ser l'encarregat de situar Macías al CGPJ l'any 2015, arran de la dimissió de la vocal proposada per CiU Mercè Pigem perquè havia sigut enxampada traient diners d'Andorra en efectiu. Des de l'any 2005 que estava en excedència, i havia fet el salt a l'àmbit privat com a advocat del bufet Cuatrecasas. De la mà de Llarena, passava a l'arena politicojudicial, i ara hi continuarà des del TC.

¿S'haurà d'abstenir com a magistrat de l'òrgan de garanties quan arribi el primer recurs sobre l'amnistia? Macías va ser el principal artífex de l'informe que el CGPJ va elaborar contra la norma quan ni tan sols s'havia aprovat encara a les Corts espanyoles. També un dels que van promoure el complex bloqueig per a la renovació del Tribunal Constitucional, finalment desencallada el desembre del 2022 i que va propiciar el pla de la Moncloa per situar Cándido Conde-Pumpido com a president de la institució. "Amb el Cándido es portaran a matar", ja augura una font jurídica consultada per l'ARA, que descriu Macías com un "killer". "Té un punt d'ira en les discussions. És una persona temuda al CGPJ i alhora respectada intel·lectualment. Extremadament intel·ligent i preparada", afegeix. El seu àmbit d'especialització és el dret públic, i va exercir com a director general d'assumptes contenciosos de la Generalitat entre el 2002 i el 2003.

Cargando
No hay anuncios

En una entrevista amb l'ARA el desembre passat, Macías admetia que el CGPJ era un organisme "polititzat". "I el mateix dic del TC", afegia. Ara s'hi incorporarà a proposta del PP, a qui li corresponia designar el substitut d'Alfredo Montoya, el magistrat que va dimitir per problemes de salut el juliol del 2022. Encara que el PP tingui majoria absoluta al Senat, el PSOE haurà de votar-hi a favor perquè calen tres cinquenes parts perquè la seva candidatura tiri endavant. Alberto Núñez Feijóo obliga Sánchez a empassar-se aquest gripau després que la majoria progressista del TC –ara és de 7 a 4 i passarà a ser de 7 a 5– es fes valer per quedar-se la presidència i la vicepresidència de l'òrgan. La venjança se serveix freda, diuen.

Més enllà de les seves fotografies de WhatsApp, una persona que el coneix completa el seu perfil indicant que Macías és reservista de l'exèrcit i que, de tant en tant, participa en el jurament anual de bandera.