CONFLICTE INTERN
Política21/05/2018

Malestar dels comuns amb ICV perquè actua “al marge” dels acords

El partit ecologista lamenta que es vulgui crear una “falsa polèmica”

Ot Serra
i Ot Serra

BarcelonaCatalunya en Comú camina amb pedres a la sabata cap a les municipals del 2019. Només unes setmanes després d’haver renovat els estatuts, sectors del partit es mostren molestos amb el comportament d’alguns membres locals d’ICV per com afronten la implantació de la confluència al territori. Consideren que la formació ecosocialista és reticent a deixar anar poder i que alguns dels seus candidats el 2015 ja s’estan erigint com a portaveus i futurs candidats del nou partit, vulnerant els procediments que preveu el reglament intern. La direcció d’ICV, però, hi veu una “falsa polèmica”.

Els comuns s’han proposat el repte de bastir candidatures que superin les sigles dels partits que conformen la confluència, si és possible en tots els territoris del país. Un objectiu ambiciós tenint en compte que és precisament ICV, una formació amb dècades d’història, qui més implantació té. Un dels focus del conflicte se situa a Girona -els ecosocialistes no hi tenen cap regidor-, on Eugènia Pascual, la cap de llista el 2015, ja va manifestar en una entrevista a El Punt Avui que no descarta postular-se a la direcció dels comuns al municipi. Consultades per l’ARA, fonts pròximes a la direcció de CatComú critiquen que la vella guàrdia d’ICV actua “al marge” dels estatuts i que, fins i tot, celebra reunions “paral·leles” per fer un organigrama de quins seran els dirigents. “Busquen tenir-ho tot planificat de cara a les eleccions [municipals]”, opinen, i insinuen que aquests moviments s’estan fent amb el beneplàcit de la direcció d’ICV. Veus del partit ecologista neguen rotundament aquestes maniobres i es remeten a la convenció aprovada fa dos mesos en la qual es comprometien amb el projecte de CatComú. “És difícil afirmar que no s’ha sigut generós”, assenyalen, i subratllen que Pascual deixa clar en l’entrevista que s’ha de sotmetre a unes primàries.

Cargando
No hay anuncios

Altres casos es produeixen al Vallès Oriental, on algun dirigent d’ICV és presentat a la premsa local com a coordinador comarcal de Catalunya en Comú - Podem; o a Lleida ciutat, on segons assegura la direcció dels comuns el nucli d’ICV -que no té representació mu-nicipal- manté diferències amb Comú de Lleida, el grup que va obtenir dos regidors el 2015. Tot i aquestes queixes, les cúpules d’uns i altres no han abordat encara aquestes tensions. “Se n’ha parlat de manera filosòfica”, diu una font pròxima al nucli dirigent de CatComú, que recrimina a la formació liderada per Marta Ribas i David Cid un “replegament” per “por a cedir espai” a noves cares.

Autorització pels nuclis locals

El reglament que l’assemblea de CatComú va aprovar fa un mes preveu que, de cara als comicis del maig de l’any vinent, cada municipi ha de proposar un grup promotor per començar a treballar en el nou espai i configurar les llistes. Des d’ahir, la coordinació d’organització de la formació, encapçalada per Xavier Matilla, té la tasca d’analitzar les sol·licituds locals i, en cas que així ho consideri, donar llum verda a la proposta de grup promotor. Aquest mecanisme ha de servir per tenir un cert control de les persones que volen integrar-se en l’espai i assegurar-se que no només el copen els membres habituals d’ICV o EUiA. “Allà on no hi hagi consens s’haurà de fer un tutelatge”, reconeixen fonts pròximes a la direcció.

Cargando
No hay anuncios

El plantejament de l’equip de Xavier Domènech és que aquest mètode es pugui implantar també a Podem Catalunya, segons fonts consultades. L’aspiració de Domènech de liderar el partit lila responia a la voluntat de crear “sinergies” i evitar que hi hagi candidatures diferents de les forces que estan cridades a compartir confluència. L’operació és “complexa”, segons admeten els diferents actors implicats, i no es descarta que en algunes localitats la renovació no sigui més que un canvi de sigles.