Malestar intern a Vox Balears després de la decisió d'Abascal: "No pintam res"
Fonts de la formació critiquen que la direcció estatal actuàs unilateralment
Palma"Vox Balears no pinta res". Amb aquestes paraules, una font del partit ha criticat la inacció del grup parlamentari a les Illes després de la decisió del líder estatal, Santiago Abascal, de trencar des de Madrid l'acord de governabilitat que els diputats mantenien des de fa un any amb el Govern de Marga Prohens. Ni estaven previnguts quan la direcció estatal va fer esclatar el pacte des de Madrid, ni tampoc s'han posat en contacte amb el PP ni amb el Govern un cop perpetrada la ruptura. Ho ha confirmat aquest dilluns la portaveu del grup parlamentari, Manuela Cañadas, que ha considerat que "és el PP qui s'ha de posar en contacte" amb ells: "Quan varen prendre la decisió d'acceptar els immigrants il·legals, i aquesta invasió continuada, no ens ho varen consultar", ha defensat, malgrat que la gestió dels menors no acompanyats no apareix al document de l'acord que signaren els dos partits.
Vox Balears no va ser a la reunió de l'executiva estatal del passat dijous, en què es va optar per dinamitar tots els acords del partit amb el PP a les autonomies. Diverses fonts del partit consultades per l'ARA Balears confirmen que a les Illes ni tan sols se sabia si trencarien amb Prohens fins que Abascal ho va anunciar en una declaració sense admetre preguntes el passat dijous a la nit. Tot i això, Cañadas ho ha negat en roda de premsa: "Es pensen que un partit com Vox pren decisions sense consultar-ho amb tots els parlaments i els seus diputats? Hem tingut reunions tota la setmana passada".
En canvi, diverses fonts internes consultades neguen aquesta versió. Apunten que a la delegació balear es va saber que es trencava l'acord de governabilitat en el mateix moment que ho publicaven els mitjans de comunicació, i no es varen posar en contacte amb l'executiva estatal fins més tard per demanar si la decisió d'Abascal també havia d'afectar el Consell de Mallorca, on el PP i Vox governen en coalició (la institució que, a més, gestiona l'arribada dels menors no acompanyats) i els ajuntaments. Des de Madrid, se'ls va tranquil·litzar assegurant que per ara només implica l'acord de governabilitat amb l'Executiu autonòmic. A la pràctica, aquest no afecta el grup parlamentari, que manté els seus escons a la Cambra, i només deixa en qüestió la figura del president, Gabriel Le Senne, a qui Prohens ha exigit la dimissió. Tot i això, per ara Le Senne no es planteja renunciar al càrrec. De fet, Cañadas ha respost a Prohens que, si Le Senne ha de dimitir, també hauria de fer-ho ella, perquè va ser investida gràcies a l'abstenció de Vox.
"Unanimitat"
En el mateix sentit, Cañadas també ha assegurat que existeix "unanimitat" al partit a favor de la decisió d'Abascal, i ha assegurat que així es va exposar en una reunió interna. No obstant això, fonts del partit puntualitzen que va ser una trobada telemàtica amb tots els diputats de la formació, però només varen prendre la paraula les primeres espases, entre les quals el secretari general de la formació, Ignacio Garriga, per defensar la decisió quan ja estava presa i anunciada als mitjans de comunicació. "No se sap si hi ha discrepàncies, perquè no es va donar la paraula a la resta", expressen les mateixes fonts. De fet, hi ha hagut diversos consellers de Vox a Extremadura i Castella i Lleó que s'han rebel·lat contra Abascal i es neguen a dimitir. Les mateixes fonts adverteixen que, si Vox intenta repetir la jugada amb els ajuntaments on governen amb el PP (com Palma, Calvià, Llucmajor i Alcúdia), això podria generar descontentament intern. Sigui com sigui, les mateixes veus concedeixen que, entre les bases, el suport és ampli a la decisió d'Abascal. El discurs antiimmigració és un puntal del partit, i molts dels simpatitzants aplaudeixen la mà de ferro en aquest àmbit, malgrat les pèrdues que això ha comportat a la formació en termes de representació institucional.