Mallorca reduirà el sostre de places turístiques per primera vegada a la història
El president de la institució insular ha anunciat la mesura com a "valenta" per frenar el creixement "que ha posat en risc la convivència entre residents i turistes i el futur"
PalmaMallorca reduirà el sostre de places turístiques en 18.000, l'equivalent a la meitat de les que té ara la Platja de Palma, i passarà d'un límit de 430.000 places a 412.000, amb una baixada d'un 4,2%. Així ho ha anunciat el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, durant una roda de premsa acompanyat pel conseller insular de Turisme, José Marcial Rodríguez. Serà la primera vegada que Mallorca redueixi el nombre de places màximes: "És el moment de posar límits", ha declarat Galmés.
Durant la seva intervenció, Galmés ha reconegut que "un dels desafiaments principals a gestionar a Mallorca són els fluxos turístics", per la qual cosa ha advocat per adoptar "mesures valentes" per evitar "posar en risc la convivència entre residents i turistes". Per això, assegura que serà "la primera vegada en la història que s’adopta la decisió de reduir el sostre màxim de places turístiques". A més, "després de vuit anys de pacte d’esquerres amb un creixement desmesurat en nombre de places, hem d’apostar per la contenció", ha apuntat.
En aquesta línia, el president ha anunciat que s’emprendrà també una modificació del Pla d’intervenció d’àmbits turístics (PIAT), la qual cosa permetrà que l’illa continuï essent competitiva mantenint la clau en la productivitat de la seva oferta. En aquest sentit, tant Galmés com Rodríguez han revelat que, alhora, "es continuarà protegint i garantint la seguretat jurídica de tota l’oferta legal al sector turístic", la qual cosa implica també "lluitar contra l’oferta il•legal, sigui del tipus que sigui i operi en el sector que operi", han dit. "No ens cansarem de perseguir qui no compleixi les normes, i alhora treballarem per adoptar totes les mesures que siguin necessàries perquè la nostra oferta turística continuï sent un referent mundial", ha afirmat Rodríguez.
Amb tot, el president de la institució insular ha incidit que, malgrat la moratòria de les places i el discurs polític en favor de la contenció, "els governs d'esquerres varen permetre un creixement de gairebé 90.000 llits hotelers i de lloguer turístic a l'illa". "Ni una plaça més, excepte les que tinguin drets adquirits", ha apuntat el conseller de Turisme, Marcial Rodríguez, que ha puntualitzat que aquestes places en tramitació amb drets legals encara no estan comptabilitzades, però calculen que seran un miler.
Així mateix, han explicat que no s'incorporaran les 11.000 places turístiques que el Pla d'intervenció en àmbits turístiques (PIAT) actual determinava que haurien d'entrar el juliol i que actualment estan suspeses per la moratòria. Igualment, han informat que la institució modificarà el PIAT, analitzarà la capacitat de càrrega a partir del sostre establert i desenvoluparà un nou reglament que, segons ha dit Galmés, permetrà gestionar quina és la capacitat de càrrega i decidir "cap a on anirà l'impuls en valor de l'oferta". La reducció del límit de places s'ha consensuat amb el sector hoteler i de lloguer turístic i, segons han dit, des del sector donen suport a la mesura.
Enguany serà "complicat i difícil"
El conseller de Turisme ha admès que la situació d'enguany serà "complicada i difícil", però ha considerat que es tracta de la primera mesura per "començar a minimitzar els efectes". "No podem créixer més en nombre de places", ha declarat. A la pràctica, la reducció del sostre de places implicarà "no créixer en més places turístiques", però les places actuals "no es reduiran". "El que en vuit anys no s'ha solucionat, no ho solucionarem immediatament", ha dit, i ha traslladat que "essent sincers, la situació era complicada".