31D

"Mallorca antifeixista i en català": el clam de la manifestació per la Diada

Alguns dels clams i pancartes que s'hi han pogut sentir i llegir són: "Contra el feixisme i el capitalisme, jovent organitzat", "Ni França ni Espanya, Països Catalans"

La manifestació.
ARA Balears
30/12/2023
3 min
Regala aquest article

PalmaLa manifestació per la Diada de Mallorca ha arrancat aquest dissabte al voltant de les 18 h al passeig del Born de Palma per reivindicar una "Mallorca antifeixista, Mallorca en català". Ha transcorregut de manera pacífica pels carrers de Palma fins a la plaça del Tub, on s'han fet al·locucions a favor d'una Mallorca més lliure i sobirana i, fins i tot, hi ha hagut un record cap a Palestina. L'assistència, segons l'organització, és d'uns 5.000 manifestants. La Delegació del govern, no obstant això, xifra la participació en unes 1.400 persones. Entre altres assumptes, les entitats convocants, que formen la Plataforma 31D (l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, Blanquerna, MÉS per Mallorca i l'STEI), fan una crida a la ciutadania a mobilitzar-se amb motiu de la Diada de Mallorca, que, tot i el canvi de data a dia 12 de setembre aprovat pel Consell, reivindiquen que es continuï celebrant el 31 de desembre.

Alguns dels clams i pancartes que s'hi han pogut sentir i llegir són "Mallorca antifeixista, Mallorca en català", "Contra el feixisme i el capitalisme, jovent organitzat", "Ni França ni Espanya, Països Catalans", "No és turismofòbia, és lluita de classes" i "Ciutat per a qui l'habita, no per a qui la visita". També hi ha hagut reivindicacions contra la política lingüística del Govern actual: "A Mallorca, l'escola en català".

Precisament, en la seva intervenció al final de la manifestació, Joan Planas, de la plataforma 31-D, ha lamentat que el govern en mans de PP i Vox a les institucions ha iniciat una onada d'actes contra la llengua catalana. Així, ha carregat contra l'eliminació del requisit del català a la sanitat, l'oficina per castellanitzar i la inversió de 20 milions perquè els pares triïn castellà a l'educació. "S'ha començat un perillós camí cap a la segregació per raons de llengua que serà una bomba de rellotgeria", ha criticat. "No volen esperits crítics als centres educatius".

Respecte de l'àmbit sanitari, Planas ha dit que la llengua no és un problema. "La dicotomia entre bons metges i metges que parlen en català és falsa", ha asseverat. També ha qualificat de nyap l'Oficina de la llibertat lingüística que pretén castellanitzar l'administració. "Volen espanyolitzar la societat i que no puguem viure en la nostra llengua, i això té un nom: segregació i supremacisme", ha lamentat. Per altra banda, ha criticat que també volen fer desaparèixer les entitats civils defensores de la identitat nacional i ha augurat que ara començaran per retirar les ajudes a la majoria d'aquestes entitats.

Un manifestant.

Per part seva, la portaveu de l'Esquerra Independentista de Mallorca, Sara Barceló, ha explicat davant dels mitjans de comunicació que han convocat la manifestació amb motiu de la Diada sota el lema "Per una Mallorca lliure i en català, som Països Catalans" en un context "d'avanç de l'ideari espanyolista". Barceló ha fet una crida "a tot el conjunt del poble mallorquí" perquè "torneu a sortir al carrer per defensar tots els drets nacionals, polítics i lingüístics". Sobre el canvi de data de la Diada de Mallorca, Barceló ha dit que els sobiranistes reivindiquen "una Diada amb un contingut, una reivindicació política" davant del que defensen PP i Vox, que és una "Diada imposada i que el que vol és un mallorquinisme regionalista i buit de contingut polític".

Entre altres polítics, per part de MÉS hi han participat Vicenç Vidal, Lluís Apesteguia i Jaume Alzamora. A més, a la manifestació s'hi ha unit la consellera catalana de Presidència, Laura Vilagrà. En declaracions als mitjans de comunicació, Vilagrà ha dit que el govern de la Generalitat ha volgut participar-hi per "donar suport als mallorquins i les mallorquines" en un any en el qual a les Balears el Govern del PP, amb el suport de Vox marcant l'agenda política, "ha perpetrat atacs a la llengua, al català, a la immersió lingüística i a l'educació".

Vilagrà ha dit que estan intentant "segregar els infants, els més petits, per la seva llengua i, des del nostre punt de vista, estan perpetrant un atac a la immersió lingüística". "El govern de la Generalitat, davant de la catalanofòbia del PP i Vox, hem volgut ser en un dia especial a la Diada de Mallorca per reivindicar el català, els Països Catalans, la immersió lingüística i, sobretot, per reivindicar aquesta memòria històrica, un fil que ens uneix des de fa més de 800 anys i que el que pretén dir és que la cultura catalana no es toca, la llengua no es toca", ha dit.

stats