Política21/02/2019

Milers de persones es manifesten a Barcelona per tancar la vaga del 21-F: "No podem tolerar més repressió"

Els impulsors criden a mobilitzar-se el 16 de març a Madrid en contra del judici de l'1-O

Ara
i Ara

BarcelonaMilers de persones han acudit aquesta tarda a la mobilització unitària del sobiranisme al centre de Barcelona. Com a acció final i unitària de la vaga general del 21-F, els partits i entitats sobiranistes i els sindicats impulsors han convocat a partir de les sis de la tarda als Jardinets de Gràcia per reivindicar la llibertat dels presos polítics i denunciar el que consideren un judici injust. La mobilització, sota el lema "Sense drets no hi ha llibertats", s'ha produït en paral·lel a la declaració al Tribunal Suprem de Jordi Sànchez, que va pilotar l'ANC, una de les principals entitats sobiranistes juntament amb Òmnium, durant els fets d'octubre del 2017. De fet, ambdues associacions s'han adherit a la vaga general i han impulsat la mobilització d'aquesta tarda a la capital catalana.

Fins a 250.000 persones, segons els sindicats promotors, i unes 40.000 segons la Guàrdia Urbana, s'han aplegat en un dels extrems del Passeig de Gràcia, als Jardinets de Gràcia, i l'han recorregut fins a l'alçada de la Gran Via. En un ambient festiu, les proclames més repetides han estat "1-O ni oblit ni perdó" o "llibertat presos polítics". Fins a 23 entitats i partits han subscrit la vaga general convocada per la Intersindical-CSC. Per això, hi ha perfils molt diversos de persones que aquesta tarda recorrien Barcelona i que proclamaven: "No és un judici, és una farsa". Des d'associacions de gent gran fins a joves i famílies, han avançat amb tranquil·litat i a poc a poc al llarg del Passeig de Gràcia, amb pancartes de llibertat i es estelades.

Al final de la marxa, els representants de la Intersindical i el sindicat USTEC han pres la paraula per assegurar que ha estat una de les vagues generals més concorregudes dels darrers dotze anys, després de la del 3 d'octubre de 2017 en contra de la violència policial. Ramon Font, representant del sindicat educatiu USTEC, ha denunciat les acusacions per adoctrinament de les aules i ha agraït els 31.000 docents que han fet vaga. "No ens passaran per sobre", ha dit, i citant al president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha afirmat que "com menys por tinguem a l'Estat menys poder tindrà".

Àngels Massip (USTEC) ha fet el discurs més social, ja que la convocatòria oficial de la vaga era en contra de la reforma laboral aprovada pel PP. Així, ha recordat que quan el president espanyol, Pedro Sánchez, va arribar a la Moncloa es va comprometre a derogar-la i encara no ho ha fet. "Estem preparats per mobilitzar-nos tal com calgui. L'etapa de resignació ha quedat enrere", ha afirmat. En el sentit més polític, ha demanat que que "es deixi de jutjar ja el poble de Catalunya": "Només acceptarem una absolució com a sentència del Tribunal Suprem".

Cargando
No hay anuncios

En declaracions als mitjans de comunicació, Sergi Perelló, de la Intersindical-CSC, ha donat dades provisionals de seguiment de la vaga, oficials de la Generalitat: 24% de seguiment a la funció pública, 67% universitat, 28% a ensenyament públic, aproximadament un 9% a ferrocarrils. "Es tracta de la segona vaga amb més afectació dels últims 12 anys", ha reivindicat.

"L'Estat vol imposar un càstig exemplar per l'1-O perquè ningú més ho intenti fer de nou"

Durant l'acte també han pres la paraula l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, la historiadora Anna Sallés, el periodista Martí Anglada i l'actriu Estel Solé per cridar a la manifestació del 16 de març a Madrid, amb l'objectiu de reclamar la fi del procés judicial contra els líders independentistes.

Cargando
No hay anuncios

Fernàndez ha reivindicat les vagues generals històriques a Catalunya, també en plena dictadura feixista, i ha cridat contra la "raó d'Estat" recordant que la unitat d'Espanya no és un dret democràtic. "Estem en la millor tradició emancipadora del nostre país. Som el país que ha avançat a cops de vaga general", ha dit, citant des de la Canadenca fins a la vaga feminista de l'any passat el 8 de març. "Ens manifestem novament davant la constant retallada de drets civils i socials de l'estat espanyol", ha considerat.

La historiadora Sallés ha centrat la seva intervenció per carregar contra el que considera un "judici polític" contra el dret a l'autodeterminació amb l'objectiu, ha dit, d'imposar un "càstig exemplar". "Volen que ningú mai més ho torni a intentar de nou, volen impedir qualsevol via política que posi en qüestió la unitat d'Espanya", ha conclòs. "Es tracta d'una operació repressiva que nega la dissidència política i l'empoderament popular", ha dit. El periodista Martí Anglada, per la seva banda, ha cridat a mobilitzar-se el proper 16 de març a Madrid per reivindicar també que "l'autodeterminació no és un delicte sinó un dret".

Al seu torn, l'actriu Estel Solé ha reclamat drets socials i el dret a la "plena sobirania". "Llibertat presos i preses polítiques i el retorn dels exiliats", ha conclòs, acompanyada dels crits de les milers de persones que s'han aplegat al Passeig de Gràcia. "Hem decidit fer un pas endavant i fer la vaga general per una mobilització que afecti de la llar a l'empresa per dir prou. No podem tolerar més repressió", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Al llarg d'aquest matí, a partir de les dotze, ja hi ha hagut una concentració a la plaça Universitat de Barcelona. A primera hora hi ha hagut talls de carreteres i afectacions als ferrocarrils.

Crítiques al judici i reivindicació de l'autodeterminació

Abans de començar la manifestació, els portaveus de partits independentistes, l’ANC i el sindicat de l’Intersindical, han fet declaracions als mitjans de comunicació.

El diputat de la CUP Vidal Aragonès ha reivindicat la vaga amb l'objectiu de reivindicar els "drets socials", indestriables a parer de la CUP de l'"autodeterminació" de Catalunya. Ha titllat el judici de "farsa" i ha cridat a continuar les mobilitzacions. En el mateix sentit, ha denunciat "accions repressives" dels Mossos d'Esquadra per haver "impedit piquets informatius". Per tant, ha demanat al Govern que "cessi immediatament" el conseller d'Interior, Miquel Buch. "La sentència [del judici de l'1-O] la donarà la gent amb l'efectiva realitat del dret d'autodeterminació", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha considerat “incrèdul” el judici. “És absurd i horrorós, cruel en les formes i en el fons, perquè continuen a la presó”, ha afirmat en declaracions als mitjans abans de la manifestació unitària de la vaga general. “Si aquest és l’Estat que ens protegeix i la justícia que ens ha d’emparar, jo dic que no ho és. El judici dona la raó que el futur legítim i únicament viable és la independència. Ens empeny”, ha dit.

Al seu torn, el diputat de JxCat Francesc de Dalmases ha afirmat que la vaga ha estat un "èxit" i ha destacat el "pacifisme", el que considera una passa més cap a la "república catalana". Respecte a les crítiques de la CUP per l'actuació policial, el diputat ha obert la porta a estudiar si alguna actuació no ha estat la correcta.

Cargando
No hay anuncios

També han intervingut veus de l'ANC i el sindicat Intersindical-CSC un dels impulsors de la vaga general. El vicepresident de l’ANC, Pep Cruanyes, ha valorat positivament la mobilització per “ser una resposta a l ciutadania” en la reivindicació dels drets socials i també per denunciar la persecució política del govern espanyol. “El nostre expresident de l’ANC està al banc dels acusats per exercir el dret a la manifestació i d’expressió. És intolerable”, ha afirmat sobre Jordi Sànchez, que aquest dijous ha declarat davant el Tribunal Suprem. “Es vol criminalitzar determinades opcions polítiques però nosaltres seguirem treballant per l’autodeterminació i la independència”, ha conclòs.