Manos Limpias cau però manté la infanta Cristina a la banqueta
Fonts de la Fiscalia donen per fet que la detenció de la cúpula del sindicat no alterarà el judici
Barcelona/PalmaEl tribulat camí que segueix el cas Nóos va patir un nou terratrèmol arran d’un cop policial que va escapçar la cúpula del sindicat ultradretà Manos Limpias, que exerceix l’acusació popular contra la infanta Cristina. El seu màxim dirigent, Miguel Bernad, és un dels principals detinguts dins l’anomenada Operació Nelson, que investiga una suposada xarxa d’extorsions liderada pel sindicat i l’associació de consumidors Ausbanc. Ambdues entitats s’haurien coordinat per amenaçar diverses entitats financeres amb querelles, assumides per Manos Limpias, si no accedien a posar publicitat (pagada a preu d’or) a les publicacions editades per Ausbanc.
Aquesta pràctica hauria arribat al punt que els investigats haurien demanat tres milions d’euros a canvi de retirar la demanda contra la infanta Cristina en relació amb el cas Nóos.
Un dels advocats de la infanta, Pau Molins, va fer públic ahir al canal 3/24 que des de Manos Limpias s’havien “exigit diners” per retirar l’acusació a la germana del rei. Fonts policials han confirmat a l’agència Efe que investiguen un possible xantatge a la Caixa i el Banc Sabadell a canvi de retirar l’acusació a l’exduquessa de Palma.
La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional sosté que Manos Limpias i Ausbanc no són ni un sindicat ni una associació d’usuaris, sinó entitats dedicades a aconseguir beneficis per als seus dirigents. Segons el Ministeri de l’Interior, Ausbanc aprofitava les denúncies dels ciutadans que tenien problemes amb els bancs per coaccionar les entitats financeres. Els diners que aconseguien es cobraven amb la venda d’informes i falsos convenis publicitaris als mitjans de comunicació del grup quetambé incloïen rebaixar les reclamacions dels seus associats. Manos Limpias jugaria aquí un paper clau: es podia personar com a acusació popular en determinades causes per reforçar la pressió. A canvi, el col·lectiu ultra s’hauria enduit una part del pastís.
La possibilitat que el jutge de l’Audiència Nacional que duu el cas, Santiago Pedraz, faci cessar cautelarment les activitats de Manos Limpias és “remotíssima”, segons el catedràtic de dret penal de la Universitat de Barcelona Joan Queralt. De moment no s’investiga el col·lectiu ultra en si, sinó persones concretes; ahir es van arrestar els dos dirigents i nou membres més de les cúpules de les dues entitats, i es preveu que se’n citin tres més. En tot cas, la Fiscalia hauria de demanar investigar Manos Limpias i, després, sol·licitar les mesures cautelars per aturar-ne les activitats.
Commoció al cas Nóos
La notícia va caure com una bomba a l’edifici on es jutja el cas Nóos. Les possibles conseqüències per al procés van eclipsar el suposat plat fort de la sessió del dia, la declaració de l’expresident valencià, Francisco Camps. L’advocada de Manos Limpias, Virginia López Negrete, ha estat, amb molta diferència, qui més s’ha prestat a fer declaracions als mitjans. Ahir, però, va optar per quedar dins la sala durant l’habitual recés de mig matí, alimentant tot tipus d’especulacions. La resta d’advocats que participen al judici es mostraven molt cauts davant les notícies que arribaven de Madrid. Fonts de la Fiscalia van mostrar escepticisme davant la possibilitat que el sindicat d’ultra dreta retiri la demanda contra la infanta. Si ho fessin, Cristina de Borbó quedaria absolta automàticament, però es dóna per fet que, després de tants anys i quan només falten dos mesos i mig per acabar el judici, “continuaran endavant”.
L’advocat Jaume Campaner, que representa l’assessor fiscal Salvador Trinxet, va negar a l’ARA Balears que tingués “cap coneixement” d’una possible extorsió al seu client. Trinxet és a la banqueta dels acusats amb l´única acusació de Manos Limpias, un cas idèntic al de la infanta.
Negrete no abandona
López Negrete va comparèixer, finalment, davant els mitjans una vegada va finalitzar la sessió. L’advocada va reconèixer estar “indignada, cabrejada i molt sorpresa”. Es va desmarcar “absolutament” de les possibles irregularitats comeses per Bernard i va assegurar que “no és la primera vegada que defens un client amb problemes judicials”. Amb molta ironia, va negar que tingui cap coneixement ni relació de les suposades extorsions. “Tinc la consciència tranquil·la i, per descomptat, les mans netes”, va dir.
La lletrada considera que la investigació a Bernard no ha d’influir en el judici a la infanta i va afirmar que continuarà exercint l’acusació popular. “Jo represent una acusació popular, una acusació social en la qual Manos Limpias fa d’intermediari, però jo represent molts ciutadans”, va dir. “Crec en aquesta causa social, crec en el que he estat lluitant els darrers quatre anys i, per això, he arribat fins a aquí”, va afegir.
Respecte a possibles conseqüències jurídiques sobre la seva persona, va afirmar estar ben tranquil·la, si bé va reconèixer que la situació és “incòmoda”: “Atemptaria contra la intel·ligència humana pretendre que això no enterbolirà el que queda”.
L’advocada va insinuar que darrere l’operació hi ha una conspiració: “No permetré que se surtin amb la seva i que, efectivament, aconsegueixin que jo no continuï, que no torni a aparèixer”. Quan se li va demanar a qui es referia, la lletrada es va negar a respondre, però es va referir a una “maniobra de distracció”. Amb tot, també va donar credibilitat a les sospites de la Policia: “Sembla que els fets són greus, si no, no s’estaria jutjant l’Audiència Nacional i no s’haurien produït les detencions”, va admetre.