Manuel Moix critica que els fiscals apartats del cas 3% demanin empara al Consell Fiscal: "No és la solució"

El fiscal en cap d'Anticorrupció assegura que "mai" ha protegit cap càrrec polític d'una investigació i que no és afí a "cap partit"

El fiscal en cap d'Anticorrupció, Manuel Moix
Ara
04/05/2017
3 min

BarcelonaEl fiscal en cap d'Anticorrupció, Manuel Moix, ha criticat que els fiscals apartats de la investigació del 3% hagin sol·licitat empara al Consell Fiscal com a conseqüència de la seva decisió. "No és la solució", ha apuntat, i ha afegit que en la seva trajectòria al Tribunal Suprem va rebre més de 50 querelles i que mai va sol·licitar empara. Moix ha volgut deixar clar que la petició dels fiscals afectats no és contra la seva decisió d'apartar-los del cas 3%, sinó arran de les dues denúncies que han rebut per part de dos ciutadans i que ell, simplement, les va "ratificar" perquè s'investiguin.

"Qualsevol fiscal està obligat a investigar les denúncies que es reben, també si són contra fiscals o jutges", ha subratllat en una entrevista a Onda Cero, i ha explicat que les denúncies s'han traslladat a la delegació de Barcelona. Moix ha assenyalat que demanar empara pot "mediatitzar" la persona encarregada de decidir sobre les denúncies.

El fiscal en cap d'Anticorrupció és a l'ull de l'huracà, tot i que s'espolsa totes les acusacions que li llancen. Ha assegurat que "mai" ha protegit cap càrrec polític que estigués sent investigat per la fiscalia i que no és afí a "cap partit". Manuel Moix ha matisat que no s'ha negat a investigar una persona sospitosa "excepte quan no hi havia cap indici", cosa que ha defensat que és també la seva funció: "Protegir els ciutadans si només hi ha simples conjectures".

Aquest dijous el Consell Fiscal aborda l'exclusió dels fiscals que investigaven el cas del 3%, José Grinda, Fernando Bermejo i Juan José Rosa, propugnada pel mateix Moix, després de rebre dues denúncies contra ells. Els afectats han presentat un recurs d'empara i ara el màxim òrgan del ministeri públic, presidit pel fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, l'ha de revisar. Moix s'ha mostrat disposat a "respectar" el que decideixi Maza sobre l'exclusió dels fiscals del 3%. "Si considera que és millor mantenir-los, ho respectaré", ha afirmat.

En relació amb els motius pels quals va decidir apartar aquests tres fiscals de la investigació, ha insistit que la decisió respon a la voluntat de dur a terme una organització més descentralitzada dels assumptes. "Si tinc fiscals territorials em sembla lògic traslladar-ho", ha exposat.

La polèmica al voltant de la figura del fiscal en cap d'Anticorrupció també es justifica per l'intent d'aturar escorcolls que afectaven l'expresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, que és a presó com a conseqüència de l'operació Lezo, que investiga irregularitats en l'empresa pública del Canal d'Isabel II mentre ell hi estava al capdavant. A més, un cop frustrades les seves intencions, va intentar apartar del cas el fiscal Carlos Yáñez, que havia mostrat la seva divergència amb Moix pel seu intervencionisme. Aquesta qüestió no consta en l'ordre del dia del Consell, tot i que algun fiscal podria treure el tema en el torn de preguntes.

El Consell Fiscal que tindrà lloc aquesta tarda de dijous l'integren dotze membres, amb una majoria conservadora de l'Associació de Fiscals -6 membres-, 3 representants institucionals i 3 de tendència progressista, que oposen resistència a Moix.

Aliè a la polèmica

El fiscal en cap d'Anticorrupció ha sigut protagonista als mitjans les últimes setmanes, però ha assegurat que no es considera víctima de cap "cacera política", després que alguns partits li han demanat la dimissió, i també a Maza. Moix s'ha mostrat convençut que els "grups parlamentaris del Congrés estan d'acord en el 95% del funcionament de la fiscalia Anticorrupció". Moix ha negat que el seu accés al càrrec sigui fruit de l'interès del govern espanyol. "Em sembla ciència-ficció, les coses no funcionen així", ha dit abans de reconèixer que l'executiu espanyol designa el fiscal general de l'Estat i, aquest, el fiscal en cap d'Anticorrupció. "Haurà de preguntar al govern espanyol si va triar Maza per posar Moix", ha sentenciat.

En relació amb les converses entre Ignacio González i l'exvocal del Consell General del Poder Judicial Enrique Arnaldo sobre les maniobres en el relleu de càrrecs al ministeri públic, Moix ha assegurat que ell era "aliè" a tot això i que no va parlar amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá, mentre s'estaven fent aquestes gestions. Ha volgut deixar clar que la seva relació amb l'expresident madrileny, així com amb el ministre, es limita a l'àmbit institucional.

stats