Cas Errejón

Podem assegura que va informar Yolanda Díaz fa més d'un any d'una denúncia a xarxes contra Errejón

Més Madrid diu que "tothom" va veure el fil de Twitter del juny de 2023, però nega que cap organització conegués les "greus acusacions" dels últims dies

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, al costat d’Íñigo Errejón. A. PÉREZ MECA / EUROPA PRESS
Act. fa 0 min
3 min

MadridEl cercle sobre Yolanda Díaz per l'escàndol d'Íñigo Errejón s'estreny. Què sabia la líder de Sumar quan el va incloure a les llistes de les eleccions generals i quan el va fer portaveu al Congrés? Podem assegura que fa més d'un any va informar la vicepresidenta segona del govern espanyol de la denúncia anònima contra l'exportaveu de Sumar que es va fer pública el juny de 2023. Ho ha explicat en una roda de premsa aquest dilluns el secretari d'Organització del partit lila, Pablo Fernández. Segons la versió del dirigent de Podem, van traslladar a Díaz que existia un fil a Twitter, ara X, que acusava Errejón de tocaments en un festival de música a Castelló. Van informar Díaz perquè era qui liderava Sumar i, per tant, entenien que era qui "podia fer alguna cosa al respecte". Fernández ha evitat concretar quina resposta els va donar Díaz. Sumar no ha aclarit de moment si tenia coneixement d'aquesta acusació de fa setze mesos i s'ha limitat a defensar que no tenia constància de les "greus informacions" que han sortit a la llum contra qui fins aquest dijous era la seva cara visible al Congrés.

"El que vam conèixer la setmana passada no ho coneixia ningú", ha assegurat la líder de Més Madrid i ministra de Sanitat, Mónica García. En una roda de premsa també aquest dilluns acompanyada de les coportaveus Manuela Bergerot i Rita Maestre, García ha evitat assenyalar Díaz amb qui, a diferència de Podem, comparteix grup parlamentari i la coalició del govern espanyol. Si bé la dirigent de Més Madrid ha admès que "tothom" va tenir accés a la denúncia de juny de 2023 a les xarxes, ha evitat respondre si en va informar la líder de Sumar. García ha insistit que ni a Més Madrid ni en cap organització política que hagi estat vinculada amb Errejón "es coneixien les greus acusacions d'agressió, maltractament i violència sexual".

Manuela Carmena, en xoc

En paral·lel, l'exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena, amb la qual Íñigo Errejón es va presentar a les eleccions municipals del 2019, ha trencat el seu silenci aquest dilluns per mostrar la seva sorpresa per les acusacions d'abusos sexuals que recauen sobre el seu company de files. Després de titllar d'"horrible" el cas, Carmena ha fet una crida a conèixer els polítics per la seva intel·ligència emocional: "Cal conèixer els polítics no només per la seva lucidesa política i intel·lectual, sinó també per la seva intel·ligència emocional".

En un comunicat a Instagram, Carmena ha subratllat que desconeixia les acusacions que pesen sobre Errejón. "No havia pogut pensar ni sentir res relatiu a aquest comportament", ha assegurat. En aquest sentit, no ha amagat la seva desil·lusió i enuig per les denúncies contra l'exportaveu de Sumar al Congrés. "Em fa mal profundament el tràngol que estiguin passant les víctimes d'aquests comportaments i em sap greu que una persona que era un referent ideològic a l'esquerra pugui haver tingut aquesta actitud", ha manifestat.

Carmena ha admès que primer es va quedar en "un gran xoc" i després va reflexionar per suggerir que cal aprofundir en el coneixement dels dirigents que es posen en primera línia en qualsevol formació política. "Hem de mirar quina és la seva sensibilitat i com cuiden i estimen", ha conclòs en la missiva.

Les manifestacions de Carmena arriben l'endemà que Rita Maestre, portaveu de Més Madrid a l'Ajuntament de la capital espanyola i exparella d'Errejón, assenyalés que desconeixia el seu comportament vexatori amb les dones. En una carta pública a X no es va mossegar la llengua a l'hora de carregar contra qui va ser el seu company: "Estic coneixent que alguns dels episodis de comportaments i violència misògina denunciats per les víctimes van passar quan l'agressor encara era la meva parella. Una persona d'aparença normal, un bon nòvio, era a la vegada un misogin que tornava a casa amb normalitat després d'agredir una noia de 20 anys en un hotel".

stats