Maria Salom acusa MÉS de la deriva nacionalista del Govern

La delegada del Govern explica que els recursos de l’Estat contra les subvencions per retolar en català són pel "problema de sobredimensionament del nacionalisme" de la presidenta Armengol

Maria Salom aquest matí. / ISAAC BUJ
Sabrina Vidal
11/05/2018
2 min

Palma“Procur fer el que m’han encomanat com a delegada del Govern a les Illes Balears; representar l'estat és complir la llei: la Constitució, l’Estatut d’Autonomia i la Llei de Normalització Lingüística”, s’ha defensat Maria Salom davant les crítiques pel recurs de l’Advocacia de l’Estat a les subvencions que Pollença i Capdepera atorguen a establiments per retolar en català. I ho fa ara perquè, segons ha explicat, “tenim un problema de sobredimensionament del nacionalisme a les nostres illes”.

El problema, segons Salom, parteix del pacte de govern que presideix Francina Armengol amb el suport de MÉS. “Per ser presidenta va consentir que partits com MÉS tinguin la batlia de Palma i la presidència del Consell de Mallorca, que no els pertocarien per la representació de vots que tenen".

Maria Salom ha volgut recordar les paraules d’Armengol reconeixent que és una presidenta "radical", que ha servit d’argument per asseverar que “té una obsessió amb tot allò referent al català. I això són fets objectius”.

La delegada del Govern ha obviat les subvencions per retolar comerços en català i ha criticat que l’Ajuntament de Palma atorgui preferència a empreses amb plantilles que parlin català i l’acreditin. “Això va contra la llei, que diu que no hi pot haver prevalença d’una llengua sobre l’altra”. Darrere aquesta advertència, tot seguit ha assenyalat que “som mallorquina, som d’aquesta terra, però vull que es respectin totes les lleis”.

Salom assegura que s’ha entrat en una “dinàmica complicada” i ha fet referència a unes declaracions del batle de Palma, Antoni Noguera: “ell va dir que era un bon mallorquí, i jo una mala mallorquina”. Pel que fa a aquestes paraules, ha demanat: “Ell és més bon mallorquí perquè es troba còmode dins els Països Catalans que jo que defens el mallorquí d’aquí?”.

La delegada del Govern ha criticat, a més, altres mesures de l’Executiu, com és l’obligatorietat de saber català per fer feina a la Simfònica i el decret de català per accedir al complement de carrera dins l’àmbit sanitari. Pel que fa a les subvencions municipals, finalment ha apuntat que hi ha sentències que recullen que no hi pot haver prevalences d’una llengua sobre l’altra, “si hi ha subvencions públiques”. “Cada un pot retolar com vulgui, el problema és dedicar-hi doblers públics”, ha conclòs.

stats