Sánchez es nega a pactar amb Rajoy i s'obre a formar un govern "progressista"

El president en funcions i el líder socialista es reuneixen en un clima de tensió. El PSOE s'ofereix per presidir el Congrés i afirma que si el PP fracassa treballarà per a un executiu alternatiu abans de repetir eleccions

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, es reuneixen aquest dimecres a la Moncloa / EFE
Ferran Casas
22/12/2015
5 min

MadridCimera a la Moncloa per constatar les diferències a l'entorn de la governabilitat d'Espanya després del 20-D. El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha seguit apostant pel "diàleg" per aconseguir un executiu estable després de reunir-se amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez. El líder del PSOE ha estat, però, taxatiu i ha afirmat en roda de premsa posterior que no hi ha marge per a l'acord. "Li he dit a Rajoy que no donarem suport a la seva continuïtat, la del PP, al capdavant del govern", ha afirmat.

Sánchez ha afirmat que li toca formar govern, al PP, i que ell està disposat a arribar a pactes d'estat en temes "com la unitat d'Espanya", però que no li toca, per ara, intentar liderar l'executiu. "Ara és el temps de Rajoy", ha dit. Sí que cal, segons ell, una mesa plural al Congrés que el PSOE "s'oferirà a presidir". El cap de l'executiu està disposat a parlar-ne. Però què passa si Rajoy no se'n surt? Aleshores serà el moment del PSOE, malgrat que alguns 'barons', com l'andalusa Susana Díaz, que s'haurà d'enfrontar dilluns al comitè federal, no en volen ni sentir a parlar. "Explorarem totes les opcions, treballarem per un govern de canvi, progressista i amb capacitat de diàleg. La darrera de les nostres opcions és repetir les eleccions", ha afirmat.

Tot seguit ha refusat les "línies vermelles" de Podem, que supedita els acords a la celebració d'un referèndum a Catalunya. Per a Sánchez, la sobirania nacional espanyola és innegociable. La pugna amb Podem per imposar el relat de qui és que ha impedit un govern progressista és oberta. És cert, però, que Podem i el PSOE no sumen majoria i haurien de comptar amb C's, que no vol pactes amb Pablo Iglesias o amb les formacions independentistes. "Tenim una solució, que és la reforma constitucional, i no acceptarem que s'esmicoli la sobirania nacional", ha advertit. Sobre la pretensió de Rivera d'un pacte amb PP i PSOE amb l'objectiu principal de desactivar el procés, el líder del PSOE ha afirmat que ara "no toquen fronts sinó ponts de diàleg".

Rajoy s'ha pronunciat a través del seu compte de Twitter després de la trobada de 35 minuts que ha mantingut a la Moncloa amb el secretari general socialista per analitzar els escenaris de governabilitat existents després dels resultats electorals de diumenge passat.

"Reunió amb Pedro Sánchez. Aposto pel diàleg per formar un govern estable que doni certesa als espanyols", ha assenyalat el cap de l'executiu espanyol en el seu missatge, que acompanya amb dues fotografies amb el líder del PSOE.

Retrobament gèlid

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, s'han saludat avui amb gest molt seriós i gairebé sense mirar-se abans d'iniciar la seva primera reunió després de les eleccions generals del 20-D. L'objectiu de la trobada és explorar els escenaris de governabilitat que s'obren després dels resultat a les urnes.

Sánchez ha arribat a la seu de la presidència del govern espanyol passades les 12.00 hores i ha estat rebut per Rajoy a les portes de la Moncloa. El president espanyol ha fet intenció de baixar les escales per rebre'l, però només ha baixat dos graons perquè el dirigent socialista ja havia pujat la resta.

A la meitat de l'escala han encaixat les mans i, després, sense mirar-se i amb posat fred i seriós, s'han saludat de nou per fer-se la foto.

La reunió d'avui té lloc just una setmana després que els dos líders polítics intercanviessin retrets i insults en el marc del debat cara a cara electoral previ a les eleccions del diumenge. Sánchez va titllar Rajoy de no ser un polític decent, i Rajoy li va contestar que era "roí i miserable".

Escenaris post 20-D

Una de les opcions que han quedat obertes arran del resultat a les urnes és una entesa entre el PP i els socialistes, que sumen 213 diputats al Congrés dels Diputats, tot i que en un principi el PSOE no està disposat a investir Rajoy com a president. La composició que els votants han donat al pròxim Congrés dels Diputats fa complicada la formació de govern si els dos partits no arriben a un acord.

Per sortir investit president, Rajoy necessita l’abstenció de C’s –que ja està garantida– i la del PSOE. El govern espanyol va haver de sortir ahir a la nit a negar que Rajoy pretengui oferir avui al PSOE reformar la Constitució i la presidència del Congrés a canvi de la seva abstenció en la sessió d’investidura. "L’únic cert, tal com hem informat, és que Mariano Rajoy i Pedro Sánchez s’entrevistaran demà [avui], a les 12.00 hores, a la Moncloa, per primera vegada després de les últimes eleccions generals", remarcava el comunicat del govern espanyol. 'El País' va informar ahir de quatre grans ofertes: la presidència del Congrés i el Senat –tot i que el PP té majoria absoluta a la cambra–, acceptar que s’obri la ponència constitucional, tornar a discutir la reforma exprés de l’article 135 de la Constitució –que va introduir el principi d’estabilitat financera per limitar el dèficit– i negociar els impostos sense arriscar el dèficit.

La trobada d'avui es va començar a gestar l'endemà de les eleccions, quan l'executiva del partit de Rajoy va anunciar la intenció d'iniciar una ronda de contactes amb els partits amb els quals comparteixen línies vermelles, com ara la unitat d'Espanya, la sobirania nacional, el creixement econòmic, els serveis socials i la pertinença a la Unió Europea.

Després de la reunió del comitè executiu nacional del PP que va analitzar els resultats de les eleccions, Rajoy va prometre "generositat" per pactar amb altres partits i buscar un govern "estable" sempre que es defensi "l'ordre constitucional" i la unitat d'Espanya. Sense citar-los expressament, va suggerir arribar a acords amb PSOE i Ciutadans, i va avançar la intenció de posar-se en contacte amb els líders dels partits que entenen que defensen aquests principis.

Per la seva banda, Pedro Sánchez ha rebut pressions en les darreres hores per part dels 'barons' del PSOE perquè no investeixi ni Rajoy ni cap president del PP. La pressió més destacada l'ha rebut per part de la presidenta de la comunitat autònoma d'Andalusia, Susana Díaz, que ha recordat a Sánchez que el PSOE és oposició i que aquest és el paper que li toca fer, però que tampoc vol pactes amb Podem.

El president de la CEOE, Joan Rosell, va assegurar ahir al vespre des de Barcelona que a Espanya li cal un "govern de coalició" que permeti garantir l'estabilitat.

La reunió amb Sánchez és la primera de les que mantindrà Mariano Rajoy –dilluns serà el torn d'Albert Rivera– per explorar acords de governabilitat amb la vista posada a la constitució de les Corts. Un cop es constitueixi el Congrés, el rei obrirà ronda de contactes amb els portaveus per proposar president del govern. Ho farà sense data límit. A partir del primer ple fallit d'investidura s'obrirà un termini màxim de dos mesos per investir amb majoria absoluta o simple nou president. Si els partits fracassen en les seves negociacions es tornaran a convocar automàticament eleccions durant la primavera.

stats