La nova legislatura catalana

Marta Rovira: "Puigdemont no s'hauria de deixar detenir"

La secretària general d'ERC assegura que hi ha un "pla B" per implementar els canvis en finançament a través del govern espanyol

4 min
La secretària general d’ERC, Marta Rovira, a la seu del partit després del seu retorn a Catalunya.

BarcelonaCarles Puigdemont va tornar a prometre aquest passat cap de setmana que tornaria a Catalunya si hi havia debat d'investidura, encara que això li comportés la detenció. Les bases d'ERC tenen a les seves mans validar el preacord firmat per ERC i el PSC en una consulta aquest divendres i, per tant, decidir si hi ha finalment investidura. En aquest sentit, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, ha defensat que l'expresident de la Generalitat no torni a Catalunya si no té garanties que no serà detingut. "Quin sentit polític té que el detinguin en aquest moment després de batallar tant des de l'exili? Crec que no s'hauria de deixar de detenir. Per què s'ha de deixar detenir?", s'ha preguntat Rovira en una entrevista a Catalunya Ràdio. "Vull que faci el seu retorn com jo l'he pogut fer, en llibertat", ha afegit, tot i que en el seu cas no ha sigut per la llei d'amnistia sinó perquè l'Audiència Nacional va arxivar el cas de Tsunami per un error de procediment. Malgrat tot, la dirigent republicana ha afirmat que respectarà la decisió que prengui Puigdemont i que, si és detingut i empresonat, "treballarà" per posar-lo en llibertat.

Junts ha demanat a ERC que no faci president Salvador Illa, i el fet que Carles Puigdemont hagi promès que tornarà a Catalunya si hi ha debat d'investidura representa una eina de pressió cap als republicans. "És un escenari que ens inquieta, no pel vot d'ERC, sinó perquè voldríem que Puigdemont tornés a Catalunya en llibertat", ha afirmat Marta Rovira. En les assemblees que Esquerra ha fet pel territori, aquesta variable ha operat poc, segons diverses fonts consultades, i el debat s'ha centrat sobretot en el contingut de l'acord i les garanties que té el partit perquè els socialistes el compleixin.

Precisament sobre aquesta qüestió, la secretària general dels republicans ha volgut contrarestar la malfiança que s'ha instal·lat entre les bases. Rovira ha explicat que l'executiva nacional de dilluns va acabar validant el preacord amb els socialistes perquè els va arribar la "garantia" que el PSOE convocaria un comitè federal per l'endemà mateix per fer-se seu l'acord i comprometre's a complir-lo. Dimarts, el president espanyol, Pedro Sánchez, va presidir aquesta reunió de l'executiva socialista i, en un comunicat posterior, el partit assumia el pacte.

A banda d'aquest moviment del PSOE, la dirigent republicana també ha presentat els seus set diputats a Madrid i els vint del Parlament de Catalunya com la garantia que el pacte es compleixi, perquè ha avisat que si tant el PSOE com el PSC no materialitzen els acords, ERC deixarà de donar suport a Pedro Sánchez i Salvador Illa. "ERC deixarà de donar suport al PSOE a Madrid si no compleix els acords i tampoc podrà donar suport a Salvador Illa", ha advertit. En aquest sentit, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha explicitat el seu a l'acord en un tuit: "Si el validem, caldrà seguir exercint la força política per a la seva implementació, com hem fet amb l'amnistia".

El pla B per aplicar el nou finançament

Ara bé, per materialitzar els canvis en el model de finançament no n'hi ha prou amb el compromís del PSOE de modificar algunes lleis com la Lofca, la llei que regula el finançament autonòmic, sinó que cal una majoria parlamentària que ara mateix no existeix per les reticències de socis d'investidura com Compromís. Si no aconsegueixen la majoria necessària per fer aquestes modificacions legislatives, Rovira ha assegurat que ERC i el PSOE tenen pactades "alternatives legals". "Es pot fer des del govern espanyol, pot prendre determinades decisions", ha assegurat Rovira, que no ha volgut revelar-ne els detalls. "No donen tanta permanència i sostenibilitat a l'acord, però ens permeten començar a implementar el que tenim compromès", ha afegit.

Sigui com sigui, la dirigent republicana ha admès que l'acord "costa de digerir" a les bases, però confia que la militància tingui "maduresa" per assumir-lo i que el validi en la consulta d'aquest divendres. Precisament, aquest dimecres es va pronunciar sobre l'acord l'expresident del partit Oriol Junqueras, que no va defensar obertament cap de les dues posicions, però va evitar qüestionar el pacte. De fet, Rovira no ha volgut entrar a valorar el missatge de Junqueras a X, però sí que ha assegurat que ella interpreta que és "a favor" del preacord. "Oriol Junqueras sempre ha remat perquè Catalunya se'n sortís. Interpreto el tuit en aquest sentit", ha afirmat.

La posició del Jovent Republicà

Qui sí que té dubtes sobre el pacte, segons ha admès la mateixa Rovira, és el Jovent Republicà, les joventuts d'ERC. De tota manera, la secretària general no preveu que la seva diputada, Mar Besses, pugui trencar la disciplina de vot si el resultat de la consulta és un al preacord. Les joventuts d'ERC van avisar ja fa setmanes que si ERC decidia investir Salvador Illa havia de posar com a condició el referèndum i que, per tant, amb el finançament singular no n'hi havia prou. Rovira ha explicat que aquest dimecres es va reunir amb l'organització juvenil per aclarir-los dubtes i ha negat, per exemple, que ERC hagi pactat repartir-se amb el PSC el sottogoverno. "No hi ha càrrecs pactats, ni un", ha afirmat.

Rovira ha defensat el pacte amb el PSC perquè considera que és un acord "històric", però també perquè l'alternativa és una repetició electoral en què considera que l'independentisme pot "perdre més força" i pot ser que el Parlament quedi "bloquejat" perquè no hi hagi "majories que sumin".

stats