L'oposició critica Martí March per la gestió i l'incompliment del Pla d'infraestructures
El conseller reconeix que "hi ha hagut retard en algunes obres", però destaca que la inversió en infraestructures s'ha incrementat 23 milions respecte del 2015
PalmaL'oposició ha carregat aquest dimarts durant el ple del Parlament sobre la Llei de pressupostos del 2019 contra la gestió que ha fet la Conselleria d'Educació del Pla d'infraestructures. El PP i Ciutadans han criticat l'incompliment d'aquest pla. "Hem passat de tenir 94 barracons a tenir-ne 120, quan l'objectiu que es va fixar era d'eliminar-ne el 70%", ha exposat la portaveu de Ciutadans, Olga Ballester.
En aquest sentit, el conseller d'Educació i Universitat, Martí March, ha manifestat que "és veritat que algunes de les obres han anat amb retard, però la inversió en infraestructures que hem duit a terme és molt gran. Hem passat de 21 milions destinats el 2015 als 44 per al pròxim any".
Tot i la confrontació, els partits del pacte i l'oposició han estat capaços de pactar diverses esmenes, destinades sobretot a l'educació de 0 a 3 anys. D'aquesta manera, s'ha acordat 2,3 milions d'euros més per a aquesta etapa educativa. El conseller ha destacat la labor que s'està fent en aquesta línia: "Hem fet una inversió de 7 milions d'euros, la qual cosa suposa una clara i rotunda aposta per tenir aquesta etapa ben coberta".
Per la seva banda, la portaveu del PP, Núria Riera, també ha acusat el Govern d'incomplir la promesa de destinar el 5% del PIB en Educació i de menysprear l'escola concertada. March s'ha defensat dient que "durant la legislatura hi ha hagut un procés d'equiparació amb la pública, més ajudes de menjador i la incorporació de més de 100 professors a la concertada".
March ha finalitzat la seva intervenció assegurant que el sistema educatiu de les Balears tindrà el nombre de professors més elevat de la seva història, la qual cosa "és fruit de la bona feina i la millor notícia per a l'educació de les Illes".
Pressupostos
Educació disposarà d'un pressupost de 1.000 milions d'euros, 65 més que l'any passat i la partida destinada al personal docent públic serà de 573 milions d’euros, 40 més que l’any 2018. Cal tenir en compte que el curs 2019-2020 es preveu un increment de més de 350 professors, que s’afegeixen als 1.150 que s’han incorporat des de l’inici de la legislatura.
Una de les àrees destacades per March és la que fa referència a l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius (IBISEC), que disposarà d'un pressupost de 35 milions d'euros, un 35% més que l'any 2018. L'actuació en aquest terreny preveu l'ampliació i la construcció de centres educatius, així com la reforma i adequació del CIFP de Ciutadella i la conversió de la Sala Augusta de Maó en el nou Conservatori de Menorca.
Educació de 0-3 anys
El pressupost per a la Direcció General d’Innovació i Comunitat Educativa creix un 38,41%, fins a arribar a 16 milions d'euros. Aquest increment es deu, en bona part, a les inversions destinades a executar les mesures d’equitat proposades per la Comissió de 0-3 Anys, que inclouen: 3.500.000 euros (900.000 euros més) per a les ajudes de menjador, ; 4.500.000 euros (2.400.000 euros més) per a ajudes a les escoletes i a l’escolarització, i la dotació de 18 docents més per als equips d’atenció primerenca (EAP) per al curs 2019-2020.
Concertada
El pressupost de la concertada augmenta 7 milions d’euros en relació amb la partida de l’any passat. Aquest increment suposa una inversió total de 196.000.000 d’euros, que inclou tant la nòmina com les despeses de funcionament.
El pressupost del 2019 preveu la continuïtat del procés d’incorporació d’auxiliars administratius per als centres educatius de Primària. En aquest sentit, s’incorporen 30 auxiliars administratius més, que, afegits als 30 del curs 2018-2019, de manera que s’arriba als 60.
Ensenyaments artístics superiors
El pressupost de la Fundació per als Estudis Superiors de Música i Arts Escèniques de les Illes Balears (
UIB i Formació Professional
L'aportació econòmica que es destinarà a la UIB per al 2019 serà de 76,7 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment de 8,5 milions d'euros, un 12% d'increment respecte de l'any 2017. Les inversions per al manteniment de les infraestructures del campus serà de 2,1 milions d'euros.
D'altra banda, s'incrementa la inversió per a l’equipament dels centres de formació professional, que arriba als 2 milions d'euros i es manté la dotació de les despeses de funcionament dels cicles formatius, de 2 milions d’euros. A més, es preveu que s’incorporin 40 professors més d’FP, tant per augmentar el nombre de grups, especialment de noves implantacions, com per a desdoblaments en activitats de taller i laboratori.