De la Mata retira el passaport al fill gran de Pujol i l'obliga a comparèixer cada setmana

El jutge de l'Audiència Nacional considera que Jordi Pujol Ferrusola utilitzava entramats societaris internacionals per "blanquejar capitals fora de l'Estat i repartir-los"

Jordi Pujol Ferrusola va declarar a petició pròpia dijous davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata i el tàndem de fiscals anticorrupció Suárez-Bermejo / EFE
Mariona Ferrer I Fornells
12/02/2016
3 min

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha decidit aquest divendres retirar el passaport a Jordi Pujol Ferrusola, a més de prohibir-li sortir de l'Estat i obligar-lo a comparèixer un cop a la setmana als jutjats més propers al seu domicili mentre duri el cas. De la Mata accepta així la petició de la fiscalia, que considera que hi ha "risc d'ocultació, alteració o destrucció de proves rellevants" i que Pujo Ferrusola va "faltar a la veritat". El fill gran de l'expresident de la Generalitat, investigat per delicte fiscal, blanqueig de diners i falsedat documental, va comparèixer ahir a petició pròpia per aclarir l'origen de la fortuna familiar a Andorra. Va insistir que ell només repartia el llegat de l'avi Florenci entre els germans i la mare i va negar qualsevol tipus d'irregularitat.

En una nova interlocutòria difosa aquest divendres, el magistrat del jutjat central d'instrucció número cinc, a l'Audiència Nacional, esgrimeix que les mesures cautelars són "proporcionals a la gravetat dels fets" i recorda que part de la investigació requereix d'informació a l'estranger i que "és imprescindible assegurar que l'investigat no interferirà en la pràctica de les activitats d'auxili judicial internacional en les jurisdiccions on ha desenvolupat activitats i manté contactes i relacions".

De la Mata considera que Pujol Ferrusola és el titular de diverses societats instrumentals que no produeixen cap valor real i que només tenien com a finalitat "canalitzar capitals de suposat origen criminal per fer inversions i despeses a Espanya i a l'estranger". Segons el jutge, aquestes societats van facturar més d'onze milions d'euros per suposades tasques d'assessorament, consultoria i intermediació. D'acord amb la interlocutòria, aquestes tasques no estan degudament justificades perquè "en cap dels casos s'ha aportat el més lleu indici que en justifiqui la preparació, realització i seguiment". El que porta el magistrat a considerar que en tots els casos "es va simular la contractació de Jordi Pujol Ferrusola".

Article d'Ekaizer: "Senyor Pujol, vostè ha sigut comissionista?"El que sorprèn més del cas, però, és que ni dimecres ni dijous De la Mata ni la Fiscalia Anticorrupció no van fer cap pregunta ni a Pujol pare ni a Pujol fill sobre contractació d'obra pública i comissions il·legals, del 3%, segons han assenyalat fonts judicials. Això sí, haurien preguntat a Pujol Ferrusola per les transaccions en països com Panamà i el Regne Unit, a més d'Andorra, objectiu principal del cas.

El magistrat reafirma que hi ha "indicis" que el fill gran de Pujol va fer servir entramats societaris internacionals "dissenyats amb l'específica finalitat de blanquejar capitals fora d'Espanya i repartir-los, així com diversos testaferros que li haurien permès disposar de comptes corrents en d'altres jurisdiccions". Parla, en concret, d'operacions a Mèxic, Andorra, els Estats Units, el Paraguai, l'Argentina i Panamà.

Jordi Pujol Soley i Marta Ferrusola amb el seu equip d'advocats a l'entrada de l'Audiència Nacional de Madrid / EFE

La versió dels Pujol

Tots els Pujol esgrimeixen una sola versió per rebatre la tesi del jutge: els diners dipositats a Andorra només tenien un origen, el llegat de l'avi Florenci. Una versió que De la Mata no es creu i assenyala que ni pare ni fill no han aportat cap nou document que provi la seva versió. Segons el jutge, l'argumentació de Pujol Ferrusola "xoca frontalment amb la versió completament oposada facilitada pels mateixos gestors bancaris que gestionaven els seus comptes a Andorra". El magistrat de l'Audiència Nacional va viatjar la setmana passada al principat per recollir nova informació.

Fernández Díaz demana més

De la Mata ha tardat gairebé un dia a decidir si adoptava mesures cautelars contra Jordi Pujol Ferrusola. Es tracta d'un fet poc usual, perquè normalment el jutge accepta les mesures cautelars de seguida per evitar que es destrueixin proves o bé es cometin nous delictes.

El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va mostrar-se ahir sorprès que el magistrat no hagués adoptat cap mesura cautelar contra el seu pare, l'expresident de la Generalitat, que havia declarat dimecres. En declaracions a 13TV, el ministre va dir que "crida l'atenció quan s'estan produint tants casos judicials" que Pujol sortís de l'Audiència Nacional sense "ni una sola mesura cautelar" després de declarar durant tres hores i mitja. Tant el jutge com la Fiscalia Anticorrupció consideren que no són necessàries tenint en compte que té 85 anys i que no acostuma a sortir a l'estranger.

Interlocutòria del jutge De la Mata amb les mesures cautelars de Jordi Pujol Ferrusola (PDF)
stats