Maza adverteix que la fiscalia perseguirà la compra d'urnes encara que es faci de forma "encoberta"
El fiscal general de l'Estat considera que constitueix un delicte de malversació
MadridEl fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha deixat clar que la fiscalia perseguirà penalment la compra d'urnes per al referèndum d'independència tant si es fa públicament com si es fa de manera encoberta, perquè segons la seva opinió constituiria un delicte de malversació. Maza ha fet aquesta advertència en declaracions a Efe després que el Govern decidís ahir ajornar la compra de les urnes i es negués a explicar com es durà a terme.
El fiscal general de l'Estat ha recordat que, arran dels pronunciaments del Tribunal Constitucional sobre la inconstitucionalitat del Procés, aquells que cometen actes en aquesta línia estaran cometent un delicte, ja sigui de prevaricació, malversació, desobediència o d'altres. I la fiscalia ho perseguirà mitjançant la presentació o l'ampliació de querelles.
Segons el parer del Ministeri Públic, la compra d'urnes per a una consulta declarada il·legal és un delicte de malversació i per això l'ha perseguit i el seguirà perseguint. "Tant és que es faci públicament o de forma encoberta", ha advertit. De fet, ha opinat que "si es fa de forma encoberta, gairebé s'està donant per fet que allò és una cosa inconfessable, que no es pot fer públic".
També ha dit que desconeix si la decisió de la Generalitat respon al temor que la fiscalia presenti querelles contra els signants, però, en aquest cas, ha manifestat, això "suposaria que el sistema és eficaç, que el dret penal és eficaç des del punt de vista preventiu". "Si la interposició de querelles anteriors ha servit perquè reconsiderin la possibilitat d'estar en trànsit de ser querellats per un delicte em semblaria que hem complert amb la nostra missió i el nostre objectiu", ha argumentat.
A més, el fiscal general ha reconegut que, si se celebrés el referèndum, caldria estudiar si els voluntaris que participen en la seva organització estaran incorrent en delicte o no. "La qüestió està més al límit del que pogués ser una conducta il·lícita penal o no. És un tema a estudiar, que jo espero no haver d'estudiar", ha declarat.
Descarta diferències a la fiscalia
Maza ha eludit pronunciar-se sobre el relleu en la direcció dels Mossos d'Esquadra i l'arribada al càrrec de Pere Soler, un independentista convençut. Segons la seva opinió, queda clar que la Generalitat "està reforçant la seva línia d'actuació", però no es pot avançar quin tipus d'actuació tindrà Soler. Tampoc s'ha manifestat sobre la conveniència d'aplicar l'article 155 de la Constitució -el que preveu la intervenció de la comunitat autònoma per part de l'Estat-, ja que aquesta és una decisió que correspon al Govern, encara que ha reconegut que aquest article "hi és", "i com a tal és una opció".
El que ha descartat és que hi hagi disparitat de criteris entre la Fiscalia General de l'Estat i els fiscals de Catalunya davant el Procés. "Segur que hi ha unitat de criteri, i, si no, jo soc el responsable que n'hi hagi", ha declarat. "Cal jerarquia i en tindran, i jo, arribat el cas, donaré les instruccions oportunes que compliran no per imposició, sinó per convicció i per lleialtat", ha conclòs Maza.