Mazón es va activar el dia de la DANA just després que Vilaplana rebés un missatge amb els estralls a Utiel
El president va donar per acabat el dinar a El Ventorro i va demanar el telèfon de l'alcalde del municipi
BarcelonaEl president valencià, Carlos Mazón, no va mostrar senyals de preocupació durant el dinar que va compartir amb la periodista Maribel Vilaplana el 29 d'octubre passat, el dia que la DANA va assolar la província de València i va deixar 223 morts. Així ho van revelar fonts de l'entorn de la comunicadora, que van explicar que durant l'àpat, que va transcórrer en un reservat del restaurant El Ventorro, Mazón va parlar en diverses ocasions per telèfon, però que “en cap moment va transmetre la sensació que estigués passant alguna cosa”. No va ser fins just després del dinar que el president valencià va començar a fer gestions relacionades amb la DANA. Però què havia passat minuts abans?
Segons ha pogut saber l'ARA, la periodista va rebre un missatge d'una persona pròxima amb una piulada d'À Punt en la qual l'alcalde d'Utiel alertava de la situació crítica que vivien al seu municipi amb un vídeo i instava els veïns a no sortir de casa. El missatge el va rebre a les 17:39 h i la comunicadora va respondre el missatge amb una cara de sorpresa. Encara estaven tots dos al restaurant.
Tot i que fonts pròximes a la periodista asseguren que Vilaplana no li va ensenyar el vídeo ni el va alertar, el fet és que Mazón va donar per finalitzat el dinar en aquell moment i, només sis minuts després que Vilaplana rebés aquest missatge, va trucar al president de la Diputació de València, Vicent Mompó, per demanar-li el telèfon de l'alcalde d'Utiel.
Mompó, que sí que es trobava al Centre de Coordinació Operatiu Integrat (Cecopi) de l'Eliana, no li va agafar el telèfon i li va tornar la trucada quatre minuts després, a les 17.50 h. És llavors quan aconsegueixen parlar i el president valencià li sol·licita el telèfon de Ricardo Gabaldón, el batlle d'Utiel, davant de les notícies que la situació en aquesta localitat era dramàtica. Aquest és, segons les fonts de la Diputació de València, el motiu de la trucada.
En aquesta primera trucada entre Mompó i Mazón, el primer, “nerviós”, va transmetre al president que calia “prendre mesures”, segons va explicar ell mateix als mitjans el 22 de novembre, després d'un ple que va reunir els alcaldes afectats. Posteriorment, Mazón tornaria a trucar al batlle, segons la versió que ha donat Mompó. A les 18:27 h, Mazón li comunica que ha contactat amb l'alcalde d'Utiel, que li hauria confirmat l'emergència al seu municipi, on acabarien morint sis persones. El govern valencià, però, no va enviar el missatge d'alerta als mòbils de la població fins passades les vuit del vespre, amb la situació completament desbordada.
A l'hora en què Mazón va trucar a l'alcalde d'Utiel, la primera població afectada pels aiguats aquell 29 d'octubre, el riu Magre ja s'havia desbordat feia hores i ja hi havia desapareguts. De fet, la Generalitat va sol·licitar-hi el desplegament de la Unitat Militar d'Emergències cap a les 15.00 h, gairebé tres hores abans que Mazón volgués contactar amb Gabaldón, també del PP.
L'alcalde, també del PP, desconcertat
En una entrevista al programa Salvados de La Sexta el 8 de desembre, l'alcalde deixava entreveure que Mazón no va ser conscient aquell matí de la situació a Utiel, on a les dues del migdia els cotxes ja eren arrossegats pel temporal i, tot i això, va anar a dinar amb Vilaplana. "Vull pensar que ningú li va comunicar que Utiel s'estava inundant", va assegurar Gabaldón, per justificar que el president mantingués "la seva agenda" en què estava previst "aquest dinar de feina, segons ha dit ell". I va reafirmar que preferia pensar que es tractava de desconeixement: "Una altra cosa no em cap al cap", va afegir.