Crisi a la dreta

Mazón aposta per governar en solitari i esgotar la legislatura al País Valencià

El president popular intentarà tancar acords puntuals amb la formació ultra, però també amb el PSPV i Compromís

3 min
El cap del Consell, Carlos Mazón, durant la seva compareixença aquest divendres.

ValènciaEl president valencià, Carlos Mazón, aposta per governar en solitari després que Vox hagi anunciat que abandona el Consell i passa a l'oposició arran de la crisi oberta amb la gestió dels menors migrants. De fet, no va deixar ni temps per repensar-s'ho i ahir mateix al vespre va destituir tots els càrrecs del partit de Santiago Abascal de manera immediata. Fonts del Partit Popular traslladen a l'ARA que el cap del Consell està disposat a continuar al capdavant d'un executiu en minoria i a intentar arribar a acords puntuals amb els altres partits, especialment amb Vox. "A la Comunitat Valenciana li convé seguir amb el govern del canvi", va dir Mazón abans de la celebració d'una executiva convocada amb antelació al trencament amb el ja exsoci, i va afegir que el PP està disposat a "continuar liderant el govern".

A més de les paraules, el polític alacantí va oferir una altra mostra de la seva voluntat de no convocar eleccions amb el cessament dels tres representants de Vox en el Consell, inclòs al polèmic vicepresident i conseller de Cultura, l'extorero Vicente Barrera. La mesura va ser una mostra clara de la seva aposta per continuar al Palau de la Generalitat i, alhora, d'agafar la iniciativa després d'estar diversos dies esperant la decisió dels seus excol·laboradors.

Per mantenir-se al poder, Mazón allarga la mà a l'oposició i promet "comptar amb tothom" per segellar pactes. "No som l'únic partit amb bones idees", va afirmar, en una clara referència als acords que durant els últims mesos ha ofert al PSPV i Compromís i també als pactes pressupostaris que va assolir amb els valencianistes durant la seva etapa a la Diputació d'Alacant en l'anterior legislatura.

Tot i les paraules del cap del Consell, el PP sap que amb qui més fàcil hauria de ser negociar serà amb Vox. Així ho va deixar clar la líder del PSPV i ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, que ahir va avançar que no aportarà l'estabilitat que Mazón necessita: fins i tot el va reptar a convocar eleccions. "Estem preparats", va emfatitzar.

Casualitats del calendari, el trencament del govern valencià es produeix a les portes del primer aniversari del ple d'investidura que va convertir Mazón en president de la Generalitat, el 13 de juliol del 2023, durant una solemne sessió de les Corts. Es tracta de la mateixa pompositat que potser regnarà en el nomenament de nous consellers. Amb la dimissió dels tres representants de Vox, el partit d'extrema dreta deixa el Consell amb només set components i deixa òrfenes carteres tan importants com les de Cultura, Justícia, Interior i Agricultura.

Un avançament electoral improbable en el curt termini

Juntament amb l'opció de continuar governant en minoria, l'altra possibilitat que té sobre la taula el Partit Popular és avançar eleccions. Es tracta d'una fórmula que els conservadors declinen a hores d'ara. El principal motiu que allunya els comicis en aquest moment és la dificultat que tindria el PP per aconseguir els 50 diputats que necessitaria per governar en solitari. Ara fa un any va obtenir el 36,2% de les paperetes i 40 escons. Tot i que els conservadors en uns nous comicis segurament creixerien, no està gens clar que ho poguessin fer tant per no necessitar els diputats de Vox. Tampoc facilita l'avançament de les urnes el caràcter improbable d'una moció de censura, atès que aquesta possibilitat necessitaria el vot a favor de Vox, del PSPV i de Compromís, que haurien de consensuar un nou candidat.

De la mateixa manera, el Partit Popular tampoc té al·licients per debilitar encara més les relacions amb Vox amb una confrontació electoral si pretén mantenir l'estabilitat dels governs de les principals ciutats valencianes, especialment de València, on la relació entre conservadors i ultres no ha estat fàcil des d'un principi, però també a Alacant, Elx i Castelló de la Plana.

stats