Política04/03/2020

Medi Ambient aprova el Pla de residus de Menorca, dotat amb 34,5 milions d'euros

El document implementa l'obligatorietat de la recollida selectiva a particulars i empresaris

Ivan Martin
i Ivan Martin

MaóMenorca ha rebut l'aprovació de la Comissió de Medi Ambient del Govern Balear per desenvolupar el Pla de prevenció i gestió de residus no perillosos, que inclou l'obligatorietat de separar en origen els residus domèstics i la millora de les infraestructures de recollida i tractament. Cal recordar que el Pla va ser aprovat pel ple del Consell el passat mes de maig. Té una vigència de sis anys i substitueix l'aprovat l'any 2006.

El nou pla té com a objectiu millorar la quantitat i la qualitat de la recollida selectiva, incrementant la recollida selectiva als municipis i proposant reptes específics per a cada fracció. Per aquest motiu, el document implementa l'obligatorietat de la recollida selectiva, tant per a particulars comper a activitats comercials i empresarials. També serà obligatòria la separació en origen dels residus, com a mínim paper i cartó, metall, plàstics, vidre, matèria orgànica compostable, podes, tèxtils i olis vegetals. Es proposen dos sistemes de recollida selectiva: el porta a porta, mitjançant un calendari setmanal per a cada fracció, i la recollida en àrees d'aportació, amb grups de contenidors per a paper i cartó, envasos lleugers, vidre, matèria orgànica i rebuig. Els dos sistemes es vincularan a un model de pagament per generació, que bonificarà aquells que col·laborin amb la separació.

Cargando
No hay anuncios

En l'àmbit de la prevenció i la gestió de residus, el pla preveu l'aplicació de mesures com l'impuls del compostatge domèstic i comunitari i la implementació de circuits d'aprofitament d'aliments a centres educatius, mercats i supermercats, restaurants, hotels i centres hospitalaris. Pel que fa a les actuacions en les infraestructures, el document inclou millores en les instal·lacions de Milà i obre la porta a habilitar les superfícies dels abocadors clausurats per convertir-los en plantes fotovoltaiques. La inversió total del pla és de 34,5 milions d'euros, tot i que uns 20 milions d'euros són inversions que actualment ja s'estan executant.