La meitat del Govern de Marga Prohens era part de l'Executiu de José Ramón Bauzá
Antoni Costa serà el portaveu de l'Executiu, es redueixen el nombre d'alts càrrecs i una conselleria, i Igualtat passa a diluir-se dins Serveis Socials i Famílies
PalmaEl Govern de Marga Prohens s'ha posat en marxa després que la nova cap d'Executiu hagi firmat aquest dilluns el decret de nomenaments dels consellers i conselleres. En total són deu noms, i cinc d'ells ja van formar part de l'organigrama de José Ramón Bauzá (2011-2015), ja fos des d'una conselleria o des d'una direcció general. Això, sense comptar la mateixa Prohens, que era la portaveu parlamentària del partit.
Es passarà d'11 conselleries a 10, amb una reordenació de les competències. Per exemple, les de Medi Ambient, que desapareix de l'organigrama del Govern, es repartiran entre tres carteres diferents: Territori, Medi Natural i Conselleria de la Mar. A més, també es redueix el nombre d'alts càrrecs i de personal eventual que depenien del Govern. "L'estalvi serà d'un milió d'euros anuals, atès que es passa de 8,42 milions a 7,41, prop d'un 12%", ha assenyalat Prohens. "Esper que se'ns jutgi per la gestió, i no pel renou o pel que els altres diuen que farem", ha afegit.
Tots els consellers i conselleres ja han pres possessió en el Consolat de Mar, en un acte en què Prohens els ha agraït "la responsabilitat, la vocació de servei i la passa valenta". "Venim a servir, a donar el millor de nosaltres, posar tota la nostra experiència al servei dels ciutadans. Deman que no perdeu el pols del carrer, que no us aïlleu als despatxos. Fugiu de dogmatismes, rebutjau els sectarismes", ha destacat.
Un Govern de cinc dones i sis homes
En total, l'Executiu estarà format per cinc dones i sis homes. "És un Govern sense quotes", ha arribat a destacar dues vegades Prohens. Antoni Costa, que ha estat fins ara el portaveu parlamentari del partit, serà el vicepresident i portaveu del Govern, i assumirà la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació. També tindrà una Direcció General de Fons Europeus, que amb Francina Armengol era una de les branques de Miquel Company, junt amb Cultura i Universitats. Costa ja fou director general de Pressupostos amb Bauzá. L'altra mà dreta de Prohens serà Antònia Maria Estarellas, amb les carteres de Presidència i Funció Pública. Estarellas va ser secretària general de Salut entre 2003 i 2007, i directora general de Cooperació entre 2011 i 2015.
Álex Sáenz de San Pedro estarà al capdavant d'Empresa, Ocupació i Energia. Va ser un dels fitxatges estrella de Prohens per a la candidatura, provinent del sector privat com a director general de l'Associació d'Industrials de Mallorca (Asima). Les competències de Comerç, Indústria i Transició Energètica s'integraran en les seves àrees. Per la seva banda, la doctora anestesista Manuela García gestionarà Salut, "un nom de prestigi", ha destacat Prohens, i que entre 2018 i 2020 va ser presidenta del Col·legi Oficial de Metges de les Balears.
El filòleg català Antoni Vera serà el conseller d'Educació i Universitats, i serà l'encarregat de dialogar amb el sector després de l'acord assolit amb Vox, amb la lliure elecció de llengua que serà efectiva a final de la legislatura. Entre 2011 i 2015, Vera va dirigir l'Institut d'Estudis Baleàrics des d'un inici, per passar després a ser el director general d'Educació. L'exbatle de Montuïri Jaume Bauzà assumirà una de les grans novetats del Govern, que ajuntarà Cultura i Esports amb Turisme, tot i que bona part de les competències –llevat de, per exemple, promoció cultural exterior– estan transferides als consells insulars.
L'exbatlessa de Palma Catalina Cirer estarà al capdavant de Serveis Socials i Famílies, on hi haurà Igualtat, que fins ara estava junt amb Presidència i Funció Pública, i també les competències d'Infància i Joventut. Cirer ja va ser, entre 2011 i 2015, consellera insular de Mallorca de Serveis Socials, a més de consellera de Governació amb Gabriel Cañellas (1993-1995) i delegada del govern espanyol (1996-2003). Per la seva banda, Juanma Lafuente serà el conseller de la Mar i Cicle de l'Aigua, una altra de les novetats del nou organigrama. En la passada legislatura va ser vicepresident segon de la Mesa del Parlament, i entre 2014 i 2015 fou conseller d'Administracions Públiques.
La menorquina Marta Vidal serà la titular d'Habitatge, Territori i Mobilitat. Experta en dret públic, ja va dirigir Urbanisme i Ordenació del Territori en el Consell de Menorca i, des del 2015, era membre del Consell Consultiu. Finalment, el que fins ara ha estat gerent d'Asaja Balears, Joan Simonet, serà el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural. Simonet ha estat batle d'Alaró (2007-2015), director gerent de Semilla (2003-2007) i dels Fons de Garantia Agrària (Fogaiba). Les competències en biodiversitat, espais naturals, gestió forestal i promoció del producte local formaran part d'aquestes àrees.
El PSIB i MÉS critiquen el nou organigrama
"Lamentam el retrocés social que suposa eliminar les àrees d'Igualtat, Medi Ambient, Transició Energètica i Memòria Democràtica", ha afirmat el PSIB en un comunicat pocs minuts després que Prohens donàs a conèixer l'organigrama. "És molt mala notícia que l’organigrama no al·ludeixi a temàtiques fonamentals per a la societat com el canvi climàtic, separi universitat de recerca, fiqui la cultura dins turisme, arraconi la igualtat en una conselleria de famílies, faci conselleries de la mar sense pescadors o deixi d’anomenar el treball i els treballadors per passar a parlar d’ocupació i empresa", ha afegit.
Per la seva banda, el líder i portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha retret que "ens trobam davant un Govern Bauzá 2.0", amb una "poca renovació del nou Executiu". "Ens trobam davant un Govern que ha decidit suprimir la Conselleria de Medi Ambient, escapçant-la i posant-la al servei del sector nàutic i d'Asaja. Amb relació a l’eliminació de la Conselleria de Fons Europeus, lamentam que suposarà deixar perdre una gran inversió a les Illes Balears de fons provinents de la Unió Europea", ha exposat.