Menorca tindrà una oficina d’assessorament per a projectes de l’Estratègia 2030

El Govern balear destinarà a la creació de l'ens 220.000 euros

Salord, Mora i Yllanes han signat el conveni a la seu del Consell de Menorca de Maó.
Iván Martín
23/09/2019
2 min

MaóLa presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora; la consellera de Reserva de la Biosfera, Maite Salord, i el conseller de Transició Energètica del Govern balear, Juan Pedro Yllanes, han signat aquest dilluns el conveni de col·laboració per a la creació de l’Oficina d’Impuls de l’Estratègia Menorca 2030. Aquesta té l’objectiu d’informar i instar la ciutadania a participar en el procés de descarbonització i transició energètica a l’illa.

L’Executiu autonòmic aportarà aquest i el pròxim any un total de 220.000 euros al Consorci de Residus i Energia de Menorca per crear una oficina al servei de la ciutadania per implementar la transició energètica prevista en l’Estratègia Menorca 2030. A través d’aquest conveni de col·laboració, el Consorci es compromet a donar suport tant a ajuntaments com a particulars, empreses i entitats que vulguin instal·lar energies renovables a través d’assessorament individualitzat i ajuda en les tramitacions de projectes, ajuts i autoritzacions.

Per cobrir els serveis de l’oficina, el Consorci de Residus i Energia contractarà tres tècnics: dos graduats en Enginyeria Industrial de l’Energia o equivalent i un graduat en Ciències Econòmiques, Empresarials o equivalent. El Consorci també es compromet a organitzar campanyes de sensibilització i conscienciació envers les energies renovables. Per la seva banda, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera assumirà les tasques de comunicació i difusió d’aquest servei i de l’Estratègia Menorca 2030, així com la creació de sinergies amb els agents socioeconòmics clau a l’illa i coordinar entre els diferents departaments del Consell les accions necessàries per facilitar les actuacions previstes a l’Estratègia. L’acord signat també contempla la creació d’una comissió de seguiment del conveni. Aquest òrgan es reunirà una vegada l’any, com a mínim, i té l’objectiu de vigilar i controlar les actuacions concretes, així com la coordinació entre les parts.

Cal recordar que l’Estratègia Menorca 2030 té com a darrer objectiu situar Menorca en l’avantguarda en l’ús d’energies netes i servir com a referent per a altres zones de la Unió Europea. L’Estratègia preveu per a l’any 2030 la cobertura del 85% de la demanda elèctrica amb energies renovables, la reducció del 50% del consum de combustibles fòssils en el transport terrestre, la reducció del 30% del consum de combustibles fòssils per a usos tèrmics en el sector industrial i residencial i la reducció del 10% del consum de gasoil B en el sector primari. Per aconseguir la cobertura necessària de la demanda elèctrica amb energies renovables, es preveu que durant els pròxims anys s’instal·lin 261 MW d’energia fotovoltaica en plantes de generació, 30 MW d’energia fotovoltaica en autoconsum, 16,5 MW més d’energia eòlica i 4 MW d'altres fonts d'energia renovable complementàries.

stats