Massa fertilitzants i una xarxa de clavegueram deficient contaminen l'aigua de Menorca

Un estudi ha analitzat mostres de disset captacions d’aigües subterrànies repartides pels diversos municipis de l'illa

Menorca considera vital acabar amb l'elevat nombre de nitrats que contamina l'aigua.
Ivan Martin
24/02/2020
2 min

MaóL’origen dels nitrats en els aqüífers de Menorca està relacionat amb activitats humanes com l’ús excessiu de fertilitzants en l’agricultura , així com amb mancances en el sanejament, ja sigui per fuites a la xarxa, tractaments deficients de les aigües residuals o fosses sèptiques mal impermeabilitzades. Així es desprèn de l’estudi de caracterització de les aigües subterrànies de l’illa, elaborat per al Consell de Menorca, que té com a finalitat conèixer l’origen dels nitrats contaminants i establir les línies d’actuació per resoldre la problemàtica.

L’estudi ha analitzat mostres de disset captacions d’aigües subterrànies repartides pels diversos municipis i s’ha detectat que el nitrat està principalment lligat a l’aplicació de fertilitzants químics. L’anàlisi global indica que les captacions mostren una evolució de la concentració de nitrats força constant, que en alguns casos es remunta als anys 70, i que podria constatar que anys enrere es feia un ús abusiu dels fertilitzants. L’estudi permet establir mesures per millorar la gestió de l’aigua a Menorca, i les que actuen en origen de manera preventiva són les més efectives.

L’estudi, promogut pel Departament de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera, ha comptat amb la col·laboració del Govern balear, i permetrà enriquir el coneixement de la situació dels recursos hídrics a l’illa per dur-hi a terme una millor gestió. Cal recordar que, precisament, aquesta àrea ha reclamat últimament el traspàs de la competència de Recursos Hídrics a Menorca. L’Administració destaca que la gestió d’aquest recurs és una de les accions que inclou el Pla d’Acció de la Reserva de la Biosfera, i un dels objectius del Desenvolupament Sostenible de la Unesco.

stats