El fill d'un represaliat del franquisme no aconsegueix que Merkel agafi la seva carta
L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica li deixa la missiva a la recepció de l'hotel, en no aconseguir acostar-se a la cancellera
Santiago de Compostel·laL'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) ha deixat una carta reivindicativa adreçada a la cancellera alemanya, Angela Merkel, a la recepció de l'Hostal dos Reis Catòlics de Santiago, en no poder lliurar-li en mà durant el breu passeig que ha fet per la plaça de l'Obradoiro. L'encarregat d'intentar fer arribar la missiva a la mandatària alemanya era Darío Rivas, impulsor de la querella presentada a Buenos Aires per reclamar la investigació dels crims del franquisme. Rivas és fill d'un alcalde afusellat durant la Guerra Civil a la localitat gallega de Castro de Rei.
En declaracions als mitjans, Darío Rivas ha recordat que "els falangistes van assassinar" el seu pare, raó per la qual volia que Merkel demanés "disculpes" per les accions comeses durant el nazisme i pel suport d'Alemanya a la dictadura a Espanya.
El vicepresident de l'ARMH, Marco González, ha criticat que la cancellera passés dues vegades per davant de Rivas i no tingués "la deferència" d'agafar el document. Malgrat això, ha assegurat que l'organització seguirà insistint a "donar visibilitat" a les víctimes del franquisme.
Juntament amb Darío Rivas a la Plaça del Obradoiro es trobava l'escriptor gallec Manuel Rivas, que ha denunciat el "deute històric" que existeix per part de l'estat alemany per haver "col·laborat i donar suport" a la derrota del "govern legítim" de la II República. L'escriptor ha recordat que Alemanya va presentar disculpes a "gairebé tots els pobles" que va patir el règim nazi, i ha lamentat que "Espanya encara és una excepció".
L'escriptor ha explicat que la pretensió de la carta era transmetre aquestes idees a la líder alemanya, però ha assumit que "encara hi ha murs" que fan "molt difícil" lliurar una "humil" carta de paper. "Tot i que són a uns metres", ha emfatitzat, en referència a les dues vegades que Merkel ha passat pel seu costat sense agafar el sobre.
La carta demana que Merkel "assumeixi públicament i notòria" el dany causat a les víctimes de la dictadura espanyola. A més, recorda que fa mesos que es parla del pagament del deute espanyol a Alemanya, però que també hi ha un "enorme deute" del país germànic cap a "les víctimes de la dictadura franquista a Espanya". "El suport de l'exèrcit alemany als feixistes espanyols va contribuir a la victòria dels colpistes, que van condemnar aquest país a una sagnant dictadura", precisa la missiva, i afegeix "el drama dels milers de republicans espanyols que van ser internats en els camps de concentració nazis".
Manuel Rivas ha denunciat el "gran dèficit" de drets humans que impera a Espanya amb "milers de desapareguts" que continuen a les "cunetes i fosses comunes" després de més de 40 anys de la mort de Franco. A més, ha criticat que Espanya "incompleix" el mandat de l'ONU i els requeriments de la justícia internacional per procedir a les extradicions.
Les fortes mesures de seguretat han impedit als membres de l'ARMH desplegar les seves pancartes reivindicativesa la plaça de l'Obradoiro. En una d'elles portaven una fotografia a mida real d'"una fossa comuna".
Protesta entre cops de porra
Però no només els membres de l'associació de memòria històrica no han tingut èxit a l'hora de fer sentir la seva veu. Mentre la dirigent alemanya i el president espanyol, Mariano Rajoy, celebraven la seva reunió a la capital gallega, centenars de persones protestaven contra les retallades als voltants de la catedral. No han pogut acostar-s'hi més perquè la policia els ho ha impedit, en una acció que ha acabat amb forcejaments entre manifestants i agents.
L'acció de la policia, que ha deixat algunes persones ferides –entre elles el portaveu municipal del BNG, Rubén Cela, que ha rebut un cop de porra al cap– ha provocat una polèmica política a la capital gallega. El delegat del govern a Galícia, Samuel Juárez, ha afirmat que la manifestació convocada per la central sindical CIG i el BNG amb motiu de la visita de la cancellera alemanya Angela Merkel a Santiago era "il·legal", tota vegada que no havien demanat el permís en el termini establert.
La versió del delegat és que ha estat per aquesta manca de permís que la policia ha impedit l'accés dels manifestants a la plaça. Uns 300 agents formaven part de l'operatiu de seguretat establert per a la visita d'Angela Merkel i Mariano Rajoy a Santiago.