Més de 250 eurodiputats i diputats d'arreu del món reclamen al govern espanyol una amnistia per als presos polítics i exiliats
Denuncien que no és possible una “solució al conflicte” amb “els líders independentistes a la presó o a l'exili”
BarcelonaMés de 250 eurodiputats i diputats d'arreu del món han signat una carta dirigida al govern espanyol reclamant “una solució política per al conflicte català” i l’amnistia per als presos i exiliats. La carta l’ha presentat aquest dijous davant del Parlament Europeu l'eurodiputada Clare Daly, acompanyada per altres membres de la plataforma Diàleg UE-Catalunya i amb la presència de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Toni Comín, Diana Riba i Jordi Solé.
Daly ha reclamat al govern espanyol que faci “tots els canvis legals i institucionals necessaris” per donar l’amnistia als presos i exiliats catalans. A la carta, recalquen que no es pot avançar cap a “una normalització” de la situació a Catalunya amb “líders independentistes a la presó i a l'exili". A més, també afirmen que cal "aturar la persecució als independentistes que encara tenen causes judicials obertes”.
La carta s'adreça al president espanyol, Pedro Sánchez, i a la vicepresidenta tercera i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i els insta a fer "passos valents" per arribar a la resolució del conflicte "per mitjans democràtics". El text recorda a Sánchez que els resultats de les eleccions del 14-F al Parlament van demostrar la "notable resistència" del moviment independentista, amb un 52% dels vots per a les formacions secessionistes. També destaca que Amnistia Internacional, després de revisar la sentència i el judici del Procés, va determinar que la interpretació del delicte de sedició per part del Tribunal Suprem és contrària al principi de legalitat i implica imposar restriccions desproporcionades.
Entre els membres que han signat la carta hi ha 200 diputats d'arreu del món i una cinquantena d'eurodiputats. El grup parlamentari europeu amb més nombre de signants a la carta ha estat el dels Verds-ALE, on s’integren ERC i els comuns, amb un total de 27 eurodiputats. També n’hi ha de l'Esquerra Unitària, Socialistes, liberals de Renovar Europa i Conservadors i Reformistes Europeus. També hi ha laboristes britànics, del Sinn Féin, del partit francès Llibertats i Territoris, dels escocesos de l'SNP, els flamencs de l'NVA, el Bloc Quebequès, el Bloc d'Esquerra de Portugal i el partit kurd, entre d’altres.
Aquest nou suport internacional arriba un mes després que el Parlament Europeu retirés la immunitat a Puigdemont per 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions, i a Comín i Ponsatí per 404 vots a favor, 247 en contra i 42 abstencions. D'aquesta manera, el conjunt dels membres del Parlament Europeu van decidir concedir el suplicatori al Tribunal Suprem espanyol i retirar la immunitat als tres europarlamentaris de Junts perquè pugui continuar el procés judicial a Bèlgica i Escòcia per a les seves extradicions.
La majoria parlamentària a favor de retirar la immunitat es donava per descomptada, però els vots contraris van superar lleugerament les xifres esperades, amb algunes fissures a les files de populars, socialistes i liberals. En contra, s'hi van posicionar de manera clara els grups dels Verds i el de l'Esquerra Europea.