Després del 28-M
Política 14/06/2023

On més acabaran pactant PP i Vox?

El partit de Santiago Abascal no pretén donar els seus vots gratis en cap dels territoris on els necessitin els populars

3 min
La líder del PP a les Illes Balears, Marga Prohens, al costat del portaveu, Toni Costa, en una imatge de la setmana passada

MadridEl País Valencià ha obert la porta a l'escenari que es va dibuixar la nit del 28-M: multiplicar els governs PP-Vox per tot l'Estat. El líder del PP valencià, Carlos Mazón, ja ha firmat l'aval perquè l'extrema dreta entri al govern de la Generalitat Valenciana, i la situació es pot repetir en tres comunitats autònomes més –si és que els dos partits no forcen una repetició electoral–. A Extremadura, la candidata popular, María Guardiola, no té elecció si vol desbancar el socialista Guillermo Fernández Vara –que va guanyar les eleccions per la mínima–. A les Illes Balears i també a Múrcia, els populars aspiraven a no haver-se d'asseure a negociar amb Vox i aconseguir la seva abstenció per governar en solitari –s'havien quedat a cinc i a dos escons de la majoria absoluta, respectivament–. Però les coses s'han complicat en les últimes hores. A Múrcia, el PP i el PSOE s'han repartit els llocs de la mesa del Parlament i l'extrema dreta ho ha llegit com un gest de menyspreu cap a la seva formació, cosa que els ha portat a encarir el seu preu perquè Fernando López Miras torni a ser president, un avís dirigit també a la candidata dels conservadors a les Illes, Marga Prohens.

"Saben perfectament que si volen els vots de Vox hauran d'arribar a un acord amb nosaltres. No tenen cap intenció que sigui així i crec que obeeix als càlculs nacionals del senyor Feijóo", ha subratllat el líder de Vox, Santiago Abascal, en una entrevista a Servimedia després del xoc a Múrcia. Vox no està disposat a regalar ni el seu suport ni tan sols una abstenció als populars. De fet, Abascal ha amenaçat amb forçar una repetició electoral si el PP no s'obre a pactar la investidura a Múrcia. Ara bé, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s'hi ha tornat unes hores més tard i ha avisat des de Santander: "No pactarem quan ens amenacin, ens imposin, quan no ens facin respectar la Constitució i els nostres principis programàtics".

L'escenari d'una repetició electoral també l'ha dibuixat l'extrema dreta a les Illes Balears, i el PP, oficialment, tampoc el descarta. Les negociacions formals entre les dues formacions han començat aquest dimecres. El partit d'Abascal reclama entrar al govern balear i un dels punts que posarà sobre la taula serà la llengua, com al País Valencià. El PP, en canvi, manté que el seu objectiu és un executiu en solitari i vol fer valdre el fet que no hi ha alternativa a tenir la presidència perquè el seu grup suma més escons que tota l'esquerra junta.

Pactes municipals

A les comunitats autònomes els pactes continuen negociant-se, però el tàndem PP-Vox ja s'obre camí als municipis. Sense anar més lluny, a les Balears els dos partits han firmat acords a Alcúdia, Marratxí, Llucmajor i Calvià. En aquest últim municipi, el PP ha cedit a Vox la regidoria d'Igualtat. Al País Valencià, les dues formacions també s'han aliat a Elx, la primera gran ciutat de l'Estat on governarà Vox (235.000 habitants), perquè el PSOE, que va guanyar les eleccions, no tingués l'alcaldia. Tots dos han firmat un acord que inclou crear una regidoria de Família.

Els pactes també han arribat a altres parts del territori com ara Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa i Andalusia. En el primer cas, PP i Vox han tancat un acord de govern en el municipi del Tineo (9.500 habitants) per prendre-li l'alcaldia al PSOE. A Cantàbria, les dues formacions també governaran a Santa Cruz de Bezana (12.000 habitants); a Castella-la Manxa ho faran a l'Ajuntament de Guadalajara (84.000 habitants), i a Andalusia, al municipi de Maracena (22.000 habitants).

stats