MÉS aprova el seu programa electoral amb la preservació del sòl rústic com a punt central
La formació ecosobiranista pretén incrementar la inversió en educació, limitar la compra d'habitatges a no residents i un topall de preus al lloguer
PalmaMÉS per Mallorca ha aprovat la seva proposta electoral aquest dijous en l'assemblea que s'ha duit a terme al teatre sindical de la seu de CCOO de les Balears, a Palma, amb el 98% dels vots favorables. El programa presentat per als pròxims comicis autonòmics i locals de maig de 2023 està dividit en tres eixos fonamentals: illa, feina i casa; i té com a aposta de màxims aturar els usos residencials i turístics en sòl rústic.
El coordinador general i candidat de MÉS per Mallorca a la presidència del Govern, Lluís Apesteguia, ha apuntat que "afrontam les pròximes eleccions de maig de 2023 amb un programa electoral valent i ambiciós, amb l'habitatge, el decreixement turístic, el medi ambient i la llengua i la cultura pròpies del nostre país com a eixos bàsics per a la legislatura 2023-2027".
Per part seva, el secretari general i candidat al Consell, Jaume Alzamora, ha destacat la feina feta a l'hora d'elaborar el programa electoral 2023-2027 de la formació ecosobiranista. "El programa de MÉS per Mallorca conté un total de 954 propostes elaborades per part de la militància, fet que demostra la fortalesa de la formació i que l'organització està preparada per liderar totes les institucions a partir de maig de 2023", ha puntualitzat.
Decreixement turístic i aturar el creixement en sòl rústic
El document aprovat per l'assemblea de MÉS marca com a objectiu per a la legislatura vinent implantar un nou model territorial per a Mallorca, que elimini la possibilitat de donar nous usos residencials o turístics als habitatges en sòl rústic.
El programa de MÉS per Mallorca també aposta per suprimir la promoció turística per part del Govern i centrar la seva activitat en la gestió turística sostenible. Pel que fa al Consell, defensen que reorienti l'activitat per a la sostenibilitat del sector amb dos propòsits: decreixement i diversificació.
En aquest sentit, des de MÉS es marquen com a fita eliminar totes les places existents a la borsa i mantenir-la només com a element de gestió i regulació pública de les places turístiques, a fi de reduir el sostre de places. Pel que fa a l'Impost de Turisme Sostenible (ITS), aposten per augmentar-lo i així convertir-lo en un import proporcional, que gravi una part del preu de l'estada, a més de blindar-lo a qüestions mediambientals i de protecció del territori.
Respecte d'un dels problemes més greus que pateix la ciutadania de les Illes Balears, l'habitatge, des de MÉS per Mallorca aposten per pressionar l'estat espanyol i la Unió Europea per tal que limitin la compravenda d'habitatges als no residents, així com per promoure la limitació dels preus del lloguer a través d'un topall.
Aliança amb els Països Catalans i nou marc de relacions amb l'estat espanyol
Enfortir la col·laboració institucional entre els governs de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià per tal d'afavorir de manera coordinada les polítiques de consolidació de la llengua catalana en tots els seus àmbits serà un altre dels objectius que marca el document aprovat per l'assemblea de MÉS per Mallorca. Així mateix, el text aprovat aposta per fomentar la visibilitat i la presència de nous catalanoparlants en diferents àmbits socials, especialment en els mitjans de comunicació públics.
Quant a les relacions amb Espanya, des de MÉS per Mallorca proposen un nou marc basat en la bilateralitat i la sobirania fiscal que inclogui competències exclusives en el control de les àrees clau de la nostra economia: ports i aeroports, mercat laboral, energia, transport, justícia i policia autonòmica.
Augmentar la inversió en educació fins al 7%
Amb la finalitat de dotar el sistema educatiu dels recursos necessaris per poder desenvolupar un model de qualitat, gratuït i universal, que fomenti la nostra priorització d'escola pública, laica i en català, MÉS per Mallorca es marca com a principal fita en educació destinar-hi el 7% del PIB. A més, aposten per elaborar un decret de reducció de ràtios per tal de continuar reduint-les a totes les etapes educatives.