MÉS demana un front comú a Marratxí contra el megaparc fotovoltaic de Son Sales
La formació vol que el consistori en bloc insti la Conselleria a denegar la declaració del projecte industrial
PalmaMÉS per Marratxí defensarà en el pròxim ple municipal una moció per reclamar un front comú de tots els partits contra el megaparc fotovoltaic de Son Sales. Segons ha informat MÉS, el text de la moció demana als partits un posicionament "clar i contundent" contra els tres projectes de parcs fotovoltaics a Son Sales. Concretament, la formació vol que el consistori en bloc insti la Conselleria d'Empresa, Treball i Energia del Govern a denegar la declaració del projecte industrial energètic i no autoritzar-ne la seva construcció.
"És molt important que totes les formacions demostrem el compromís ferm amb la preservació del sòl rústic de Marratxí", ha declarat la portaveu de MÉS en el municipi, Aina Amengual. Segons MÉS, els projectes preveuen instal·lar més de 60.000 plaques i sis edificis prefabricats a una superfície de més de 460.000 metres quadrats.
Els sobiranistes han afegit que, si bé es tramiten com tres projectes independents, s'integren en una sola unitat pel fet que compartirien línia d'evacuació subterrània fins a la subestació de Bunyola. "Per tant, les obres també afectarien camins públics del municipi", han apuntat. La moció de MÉS també alerta sobre l'especulació que, en general, sofreix el sòl rústic per fons d'inversió de capital estranger. "Emparats per la necessitat d'una transició energètica urgent, s'aboquen a la construcció de megaparcs fotovoltaics com a subterfugi per obtenir una rendibilitat alta i a curt termini de la terra de la nostra illa", han assenyalat des de la formació.
Tot això, segons Amengual, "fa trontollar la sobirania alimentària de Mallorca, canvia el paisatge agrari i trastoca la biodiversitat dels llocs on se situen milers de plaques". MÉS ha ressaltat que és l'única formació del municipi que ha presentat al·legacions als projectes fotovoltaics de Son Salas, i ha avisat que la declaració del projecte com a industrial estratègic deixaria sense efectes les competències de l'Ajuntament de Marratxí i del Consell en matèria d'urbanisme i ordenació del territori. La formació ha subratllat que el promotor no fa esment a l'impacte del projecte en el teixit industrial de les Balears en cap de les memòries presentades a la Conselleria, ni argumenta "per què hauria de considerar-se estratègic aquest projecte ni quin tipus d'explotació pensa fer". "No justifica el suposat interès industrial estratègic d'un projecte que se situaria en sòl rústic protegit d'interès paisatgístic", han conclòs des de MÉS.