Política31/01/2022

MÉS i Podem exigeixen a l'Estat que actuï d'ofici per revisar les immatriculacions de l'Església

El grup també demana un estudi per declarar inconstitucionals les titularitats des del 1978

Els Grups Parlamentaris de MÉS per Mallorca i Unides-Podem han registrat aquest dilluns al Parlament una proposició no de llei per exigir al govern espanyol que revisi d'ofici el llistat de béns immatriculats per l'Església Catòlica, després de conèixer que n'hi ha més de 1.000 a tot l'Estat amb titularitat errònia, 15 dels quals a les Balears. La proposta també reclama fer públics els béns immatriculats des del 1946, ja que fins ara només es coneixen els posteriors al 1975. Igualment, els grups també reclamen un informe jurídic que possibiliti la inconstitucionalitat de les immatriculacions, així com activar els mecanismes perquè els titulars anteriors puguin fer una reclamació.

Cargando
No hay anuncios

La PNL, presentada de manera conjunta pels portaveus adjunts de les dues formacions, Josep Ferrà i Esperança Sans, detalla que les immatriculacions de l'Església Catòlica són una qüestió d'estat que necessita una solució global. Segons Ferrà, "l'arrel d'aquest desordre jurídic es troba als llimbs jurídics en què va quedar després de la Constitució espanyola el patrimoni que l'Església Catòlica s'atribueix, conseqüència de la combinació perversa d'unes lleis que no haurien d'haver existit, i altres que encara no existeixen". Així doncs, per a MÉS per Mallorca i Podem, les immatriculacions són "una inconstitucionalitat sobrevinguda".

En aquest context, Ferrà destaca "la necessitat que sigui l'Administració pública, i no l'Església Catòlica, qui revisi aquest llistat de béns immatriculats" i ha apuntat que "diferents informes apunten al fet que la xifra de béns immatriculats des de l'any 1946 seria de més de 100.000".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, la diputada d'Unides-Podem, Esperança Sans, ha assegurat que "l'acord de Pedro Sánchez amb la Conferència Episcopal és insuficient, ja que hi ha milers d'immobles immatriculats que han quedat fora d'aquest acord. L'Església no pot ser jutge i part i no pot decidir ella mateixa quins béns són de la seva propietat i quins no. Per això creim que ha de ser l'Estat qui revisi aquests béns, amb un llistat transparent que ha de ser públic per a la ciutadania", ha dit.