Cal recordar que el pacte aprovat per la FEMP estableix que les corporacions locals podran utilitzar el superàvit del 2019 i que, les que ho vulguin, podran transferir els romanents a l'Estat en forma de préstec. A curt termini, entre el 2020 i el 2021, el govern espanyol habilitarà 5.000 milions per a aquells ajuntaments que voluntàriament hagin cedit els seus romanents perquè els gastin en polítiques relacionades amb l'agenda urbana i la mobilitat sostenible, cures i cultura. Es rebrà una quantitat proporcional a la que s'hagi aportat i com a mínim serà del 35%. L'acord subscrit és que l'Estat aportarà 2.000 milions aquest 2020 i 3.000 milions l'any que ve.
Els ajuntaments de MÉS avisen que desobeiran la llei Montoro i que abandonaran la FEMP
El Pi també diu que vol sortir de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i demana la dimissió del seu president
PalmaMÉS per Mallorca i El Pi estan en contra de la proposta del Ministeri d'Hisenda aprovada dilluns per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), amb la qual s'estableix que els ajuntaments que ho vulguin puguin posar a disposició de l'administració general de l'Estat els seus romanents de tresoreria en forma de préstec, que els seran retornats en concepte de crèdit en un termini de deu anys. MÉS ha avisat aquest dimarts que els ajuntaments on governen els sobiranistes desobeiran la llei Montoro –que impedeix als ajuntaments sanejats utilitzar els seus romanents– i que abandonaran la FEMP.
Les dues mesures anunciades es podran tirar endavant en els consistoris on els sobiranistes tenen majoria absoluta, mentre que a la resta, on només tenen representació o alguna regidoria, hauran de presentar mocions. El Pi, a més de voler sortir de la FEMP, també ha demanat la dimissió del seu president, el batle de Vigo, Abel Caballero, perquè creuen que l'acord aprovat és "partidista" i "no representa els interessos dels municipis illencs", segons han explicat en un comunicat. Actualment MÉS governa amb majoria absoluta a Mancor, Manacor, Santa Maria, Llubí, Deià, Esporles i Andratx. Mentre que El Pi té les batlies d'Ariany, Costitx i Banyalbufar.
El coordinador de MÉS, Antoni Noguera, ha qualificat en una roda de premsa l'acord com una "estafa" i una "vergonya", i ha reclamat que els ajuntaments puguin tenir llibertat per poder endeutar-se i fer servir els seus superàvits. Pel que fa a les possibles conseqüències per desobeir la llei Montoro, Noguer ha dit que "ningú acabarà a la presó" i que en tot cas estarien obligats a fer un reajustament econòmic. El president d'El Pi, Antoni Amengual, ha comentat que presentaran mocions a tots els ajuntaments i institucions on tenen representació per demanar sortir de la federació perquè "no ens representa en absolut". "No permetrem que ens robin els doblers de les Illes i se'ls emportin a Madrid", ha afegit.
La batlessa de Llubí, Magdalena Perelló (MÉS), ha explicat a la roda de premsa que la llei Montoro els ha impedit agafar els 600.000 euros de superàvit que té el Consistori per poder fer una escoleta i que han hagut de demanar un préstec. Fent això, però, han incomplert la llei de despesa. "No podem continuar amb crèdits bancaris, hauríem de poder tenir autonomia per poder gastar el que necessitam", segons ha afirmat Perelló.
El tinent de batle d'Alcúdia, Domingo Bonnín (El Pi), ha afirmat en el comunicat que "tenim 90 milions d'euros al banc i la nostra frustració és que volem tirar endavant projectes per poder fer front a la crisi que vindrà, però no podem fer res". També ha comentat que "no necessitam cap tutela" i ha acusat l'Estat de fer "xantatge".