MÉS per Mallorca reclama augmentar les hores de català de TVE a les Balears

La formació ecosobiranista registra una proposició no de llei per demanar que s'emeti a les Illes la programació en llengua pròpia que ara està restringida a Catalunya

El portaveu de MÉs per Mallorca, Miquel Ensenyat, en una entrevista a Televisió Espanyola de les Balears
Ara Balears
11/09/2020
2 min

PalmaEl portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha demanat aquest divendres que Televisió Espanyola (TVE), incrementi les hores d'emissió en català. Ensenyat ha instat el govern espanyol i RTVE a ampliar les desconnexions territorials i també a fer possible l'emissió a les Illes de la programació que aquesta setmana s'ha començat a emetre en català, uns continguts restringits a Catalunya. De fet, les sis hores diàries que TVE emet en català contrasten amb els 36 minuts d'emissió en llengua pròpia a l'Arxipèlag, segons ha informat MÉS mitjançant un comunicat.

La graella de TVE en català inclou des de programes informatius fins a altres d'entreteniment. Segons Ensenyat, aquests continguts "contribueixen a fer del català una llengua visible i allunyada dels estereotips lligats al folklore".

Segons el portaveu ecosobiranista, TVE ha mostrat una vegada més "el seu menyspreu envers els ciutadans de les Illes i també d'altres territoris catalanoparlants". "És obligació de l'Estat promoure, conservar i difondre les llengües cooficials, una obligació que ha de fer a tots els territoris sense distincions", ha afegit.

Ensenyat ha considerat que, "posant en marxa programes en català que només s'emetran a una part del territori on és llengua cooficial", Televisió Espanyola crea "un greuge comparatiu". A més, aquests continguts impliquen una inversió de "recursos humans, materials i econòmics que podrien augmentar la seva repercussió i rendibilitat si fossin emesos a la resta de territoris de parla catalana".

El portaveu de MÉS ha plantejat aquesta proposta amb una Proposició No de Llei (PNL) que ha registrat al Parlament aquest divendres. "La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, encara necessita tota classe de suport per recuperar la normalitat. Davant aquest desequilibri, el paper de l'administració ha de ser proactiu amb l'objectiu de revertir la situació i garantir un espai de comunicació propi".

stats