MÉS per Mallorca es queda sol defensant el cordó sanitari contra Vox
La coalició ecosibiranista proposa que no es faci cap rèplica al partit d’extrema dreta, però els seus socis del Pacte prefereixen continuar rebatent-lo al Parlament
PalmaGairebé un any després d’haver proposat per primera vegada un cordó sanitari a Vox en el Parlament, MÉS per Mallorca ha tornat a posar sobre la taula aquesta iniciativa. El portaveu ecosobiranista, Miquel Ensenyat, va anunciar en el Debat de Política General del 22 d’octubre la intenció del seu grup de no debatre cap iniciativa del partit d’extrema dreta. Però malgrat que MÉS vol sumar el màxim de grups parlamentaris a aquesta iniciativa, per ara cap altra formació és partidària d’aplicar la llei del silenci a Vox per tal d’aïllar els seus representants a la Cambra.
Malgrat que Podem és la formació més propera als postulats de MÉS pel que fa a l’extrema dreta, el partit morat no veu del tot bé no respondre als arguments dels extremistes. “MÉS té una visió del cordó sanitari consistent a no rebatre ni dir res, però nosaltres ho veim d’una altra manera”, diu el portaveu de Podem, Alejandro López, qui considera que “el debat és important en política”. “Encara que diguin barbaritats, no pot ser que ningú no els dugui la contrària. S’ha de dir el que són, que la gent ho vegi”, afegeix. Malgrat això, López recorda que els partits del Pacte acordaren “no votar ni esmenar res de Vox” i que, encara que aquest compromís no està escrit, “es compleix gairebé sempre”.
Per part del PSIB, la portaveu, Sílvia Cano, també considera que “el cordó sanitari està més que fet en la pràctica” i s’inclina per continuar “confrontant” Vox en el faristol del Parlament. “Les propostes que fan no tenen resposta, i aquesta estratègia és compartida entre els partits del Pacte”, comenta. Ara bé, davant el dilema de si ignorar o no l’extrema dreta en el debat parlamentari, Cano opina que cal “marcar posicions”. “Ja tenen molt d’espai a les xarxes socials i els mitjans de comunicació per a les seves fanfarronades i la confrontació política és important”, diu. “Si tenim deu minuts per posicionar-nos, hem de combatre dialècticament i parlar als ciutadans, perquè ells tenen estratègies per intentar arribar a la gent obrera i dinamitar el vot tradicional de l’esquerra”, afegeix Cano.
En canvi, El Pi es mostra més partidari d’arribar a un acord per no replicar Vox en algunes ocasions. Tot i això, “han de tenir resposta en temes com la llengua o el territori”, apunta el president del partit regionalista, Antoni Amengual. “Hi ha coses que s’han de contestar perquè, si no, els dones una importància que no han de tenir”, diu.
La dreta, encara més lluny
Els partits de la dreta encara es posicionen més lluny de la idea de fer un cordó sanitari a Vox i, en el cas del PP, ni tan sols es plantegen la possibilitat de votar sistemàticament en contra de totes les propostes del partit d’extrema dreta, com fa el Pacte. “No som partidaris de muntar cap cordó sanitari en contra de ningú. Votam a favor i en contra de les propostes de Vox, tot depèn que les iniciatives siguin coherents”, assenyalen fonts dels populars. A més, indiquen que la seva línia és la que va marcar Pablo Casado al Congrés durant la moció de censura a Pedro Sánchez. “No ens agraden determinades reflexions que fan al Parlament, però es tracta d’un partit elegit democràticament”, recorden les fonts del PP.
En el cas de Ciutadans, la portaveu, Patricia Guasp, també subratlla que els diputats d’extrema dreta “representen els ciutadans” que els han votat. “Els he contestat a la tribuna i els he deixat molt clar que la meva posició i la del meu partit són molt distants. Però una altra cosa és fer un cordó sanitari i ni tan sols contestar-los”, justifica. A més, considera que ells “hi surten guanyant, amb aquesta classe d’accions”.
El Parlament basc com a model
MÉS per Mallorca posa com a exemple l’acord que va adoptar la mesa del Parlament basc el 13 d’agost per limitar el temps de les intervencions de Vox a un terç del que tenen la resta de partits. També es va decidir que l’extrema dreta només pogués presentar una iniciativa cada tres plens ordinaris. “El que no podem fer de cap manera és normalitzar el feixisme dins les institucions”, diu Ensenyat. “Podem i el PSIB són més partidaris de raonar les coses, però per raonar què?”, es demana el portaveu econsobiranista, qui, malgrat els arguments dels altres partits, veu possibilitats que altres formacions s’acabin sumant a la seva proposta.
“Si hi ha un debat sobre la possibilitat de fer un cordó sanitari a Vox, MÉS i Podem es poden permetre ser una mica més radicals en el seu discurs, perquè el seu electorat també ho és”, explica el politòleg Llorenç Soler, qui forma part del portal d’anàlisi Passes perdudes. Soler considera que “els socialistes opten a un electorat més moderat”, que també “pot venir de Cs i El Pi”.
D’altra banda, el polítòleg recorda que va ser precisament la dreta qui va posar en marxa el cordó sanitari a França l’any 1986, quan el Front Nacional de Jean-Marie Le Pen va aconseguir 35 diputats a l’Assemblea Nacional del país gal. “L’eficàcia d’aquesta iniciativa depèn dels contextos, i a França va funcionar. Però les Illes Balears tenen un sistema multipartidista, amb la dreta molt més fragmentada”, explica. “Per molt que al PP es volguessin distanciar de Vox, saben que els podrien necessitar per governar un dia a les Balears”, afegeix. Així i tot, Soler considera que és un bon moment per tornar a obrir aquest debat: “És una bona jugada política, perquè marca agenda i obliga els altres partits a posicionar-se”, diu.