Comissió d'investigació

MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem sol·licitaran una comissió d'investigació en paral·lel pel cas Koldo

Així ho han anunciat en la roda de premsa posterior a la junta de portaveus d'aquest dimecres

Roda de premsa dels portaveus de MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem
ARA Balears
28/02/2024
3 min

PalmaMÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem han informat de la decisió de les seves respectives executives de presentar, en els pròxims dies, una sol·licitud conjunta de comissió d'investigació en el Parlament per resoldre dubtes sobre el cas Koldo, però també per saber què va passar amb totes les contractacions públiques en temps de pandèmia "que s'ha sabut que, aparentment, no són correctes".

Així ho han anunciat en la roda de premsa posterior a la junta de portaveus d'aquest dimecres els portaveus de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia; de Més per Menorca, Josep Castells, i d'Unides Podem, Cristina Gómez. "La decisió de demanar aquesta comissió és perquè volem saber què ha passat", ha dit Gómez. En aquest sentit, ha assegurat que, per una banda, volen conèixer què ha ocorregut amb el cas Koldo i "què va passar després de l'arribada del Govern del PP, perquè hi ha notícies d'una possible caducitat de l'expedient" i, per una altra, volen desgranar totes les contractacions públiques fetes en temps de pandèmia "que s'ha sabut que no han estat correctes, algunes de les quals estan en tràmits judicials".

També ha aclarit que "òbviament" no donaran suport a la comissió de recerca sol·licitada per Vox, a qui ha acusat de teixir "una tàctica i estratègia partidista". El portaveu de MÉS ha justificat la decisió conjunta de presentar la sol·licitud de comissió per la presumpta "mala praxi administrativa, de no celeritat," de l'anterior Govern, i també per una possible "negligència del nou", davant la presumible caducitat de l'expedient, ja que "un cas així hauria d'haver estat de la màxima prioritat", ha opinat. En aquesta línia, ha dit que creu que "allò ideal" seria que el PSIB fes també aquesta petició de comissió en el Parlament, però els socialistes han manifestat que se centraran en la comissió que previsiblement s'aprovarà en el Congrés. Sobre aquest tema, ha retret que aquí també "és necessari que s'aprovi la comissió per esclarir les qüestions que creïn dubtes i s'hi donin respostes".

Tornant de nou a la petició conjunta d'una comissió, Apesteguia ha aclarit que, "ara mateix", consideren que "la manera com es va fer la contractació (de les màscares a l'empresa vinculada amb l'assessor d'Ábalos) era l'habitual en el moment de pandèmia". Per tant, no qüestionen, "en principi", el procés de contractació. Amb tot, ha assegurat no entendre "la dilació des que es comprovà que la qualitat de les màscares no era l'adequada i el moment de reclamació", motiu que el porta a sol·licitar la comissió de recerca, "igual que tampoc s'entén la dilació des del moment en què entra el nou Govern i ara mateix, en el cas que hagi caducat l'expedient".

El darrer a intervenir ha estat el portaveu de Més per Menorca, qui ha remarcat que el seu treball com a oposició és "controlar els governs". "Tenim l'obligació d'esbrinar com s'han malbaratat aquests doblers, perquè és una quantitat important i és la nostra obligació", ha insistit. En aquesta línia, ha recalcat que la comissió serviria per a "coses tan simples com explicar per què s'ha trigat tres anys a reclamar (l'anterior Executiu), i set mesos, si és que això forma part del traspàs d'informació, per part del nou Govern". Finalment, ha reconegut que una comissió de recerca "potser" no és el millor canal, considerant que la millor via hauria estat l'Oficina Anticorrupció, "que s'han carregat".

Oficina Anticorrupció 

Castells ha esmentat, durant la seva intervenció, que aquest dimecres s'ha constituït la ponència que fa l'informe sobre la proposició de llei "de foscor" del PP, que inclou l'eliminació de l'Oficina Anticorrupció. "Aquesta ponència s'ha constituït aquest dimecres amb set membres, i el bloc PP-Vox ha rebutjat totes les esmenes de l'oposició; s'han aprovat tots els articles i en aquests moments ja està en condicions de ser incorporada en una pròxima comissió per fer el dictamen i anar a ple", ha matisat, a més de calcular que trigarà "entre tres o quatre setmanes".

stats