Política07/10/2019

MÉS per Menorca rebutjarà la llei dels consells insulars si no els dona "més autonomia"

Els menorquinistes s'oposen "frontalment" que els consells siguin unes simples diputacions provincials

Ivan Martín
i Ivan Martín

MaóMÉS per Menorca reclama una llei de consells insulars que consolidi la idea que aquestes institucions són les que administren el poder autonòmic de cada illa i que cal omplir-les de contingut de manera que la Comunitat Autònoma es reservi la potestat legislativa i, només en casos excepcionals, la garantia reglamentària de coordinació entre els diferents consells. La formació sobiranista assegura que rebutjarà una llei que no doni "més autonomia" a les màximes institucions de cada illa. A més, s'han mostrat sorpresos davant la notícia que el Govern balear estava revisant l'avantprojecte de la llei per reprendre la tramitació perquè ni els consells insulars ni els grups parlamentaris han rebut aquesta documentació.

El partit menorquinista qualifica d'"urgent i necessari" que aquesta legislatura s'aprovi una nova llei que aprofundeixi en tots els aspectes innovadors que es varen incloure en la reforma de l'Estatut d'Autonomia, que establia un nou marc per a l'autogovern de cadascuna de les illes, que per a MÉS per Menorca ha quedat "obsolet". També creuen que el debat sobre una llei tan important hauria de fer-se conjuntament amb els consells insulars. Els econacionalistes són partidaris de donar a aquestes institucions "més instruments" per tal que esdevinguin un govern efectiu per a cada territori, una circumstància que seria "respectuosa" amb la idiosincràsia de les Balears i la més "coherent" amb la diversitat que es reclama a l'hora de demanar un tracte diferenciat a Madrid. En aquest sentit, assenyalen, "és molt incoherent demanar una comprensió de la realitat específica aquí, i després ens organitzam per ser una comunitat autònoma com qualsevol altra".

Cargando
No hay anuncios

MÉS per Menorca s'oposa "frontalment" que els consells insulars siguin unes simples diputacions provincials, i recorden que la llei ha de preveure un mecanisme perquè cada consell pugui proposar una llei específica que reguli el funcionament de cada institució i que aquesta sigui debatuda i sancionada al Parlament. Els menorquinistes exigeixen un mecanisme de codecisió, com succeeix amb els estatuts d'autonomia, que són aprovats inicialment pel parlament autonòmic i després són debatuts i aprovats definitivament pel Congrés. En la mateixa línia, una llei de consells no ha de servir per limitar-los la potestat reglamentària, sinó que hauria de blindar l'executiva que l'Estatut reconeix als consells.