MÉS i El Pi carreguen contra la proposta de finançament de l'Estat i reclamen un concert econòmic

Els dos partits retreuen al govern espanyol que no tingui en compte el criteri d'ordinalitat ni la sobrepoblació de les Balears

El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat.
07/12/2021
2 min

PalmaNi MÉS per Mallorca ni El Pi no estan conformes amb la primera proposta que ha fet el govern espanyol per reformar el sistema de finançament, la qual va arribar divendres a les comunitats autònomes. Ambdues formacions n'han fet una valoració negativa aquest dimarts als passadissos del Parlament i han reclamat un concert econòmic a les Balears com el que hi ha al País Basc; és a dir, que les Illes siguin plenament responsables de la recaptació d'impostos i que en donin una part a l'Estat perquè faci front a les despeses comunes de les autonomies.

"Aquesta proposta no s'ajusta a la realitat de les Balears, que surten perjudicades respecte d'altres comunitats", ha manifestat el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, qui ha subratllat que la reforma del sistema de finançament i l'aplicació del Règim Especial de les Balears (REB) són coses diferents. "Sembla que Montero té certa confusió, no sé si intencionada o no", ha afegit respecte de la ministra d'Hisenda del govern espanyol, María Jesús Montero.

Segons Ensenyat, a la proposta "hi ha qüestions que col·loquen les Illes en situació de desavantatge", com l'absència del criteri d'ordinalitat. "Les comunitats que més aporten són les que més han de cobrar", ha comentat el portaveu ecosobiranista, qui ha atribuït a la manca d'ordinalitat "l'empobriment i el deute elevat" que les Illes acumulen des de la dècada dels 80. "La solució és la sobirania fiscal, no dependre de l'Estat. L'agència tributària de les Illes hauria de recaptar i distribuir com trobàs", ha continuat. Ensenyat també ha lamentat que la proposta del Ministeri d'Hisenda no hagi tingut en compte la densitat poblacional de les Balears, malgrat que són "un territori limitat". "A més, hi ha el tema de la població flotant, que multiplica per tres la de les Illes durant el juliol i l'agost, mentre que s'han de continuar donant els serveis", ha afegit.

El portaveu ecosobiranista també ha lamentat "l'ambigüitat" del document que ha fet arribar el govern espanyol i ha reclamat més claredat en qüestions com el repartiment dels fons europeus. A més, ha indicat que la diferenciació per edats dels serveis socials, amb un pes molt important per a la gent gran, també perjudica l'Arxipèlag, el qual té "una població jove".

Per part seva, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, també ha defensat un concert econòmic per a les Balears i ha criticat que la proposta del govern espanyol no inclogui el principi d'ordinalitat ni afronti el repte de la sobrepoblació. "El Pi ja ha demanat i ha fet una interpel·lació sobre això. S'ha de fer un plantejament perquè el creixement és insostenible", ha comentat.

Melià ha lamentat que les Balears no tinguin pes polític a Madrid, en part perquè no tenen cap diputat ael Congrés "d'obediència exclusiva a les Illes", que no sigui de cap partit estatal. "El País Basc du aigua al seu molí i aquí no tenim pes, tant per la població com perquè no tenim una veu pròpia", ha afegit. "Acabarem acceptant el que ens enviï el govern espanyol", ha sentenciat.

stats