Parlament
PolíticaAct. fa 0 min

MÉS plantejarà al Parlament reduir el sostre de places turístiques per davall de les 300.000

La formació demana que es destini una part del recaptat amb l'Impost de Turisme Sostenible a la compra de l'oferta turística obsoleta per donar de baixa aquestes places

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaMÉS per Mallorca plantejarà al Parlament una Proposició No de Llei que preveu diverses propostes per al decreixement turístic, entre elles la reducció del sostre de places turístiques i que aquestes quedin per davall de les 300.000, en cas que s'eliminin totes les que no es varen adquirir a borsa en el seu moment. Segons ha recollit Europa Press, el portaveu del grup ecosobiranista, Lluís Apesteguia, ha detallat que la proposició inclou que es destini una part del recaptat amb l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) a la compra de l'oferta turística obsoleta per donar de baixa aquestes places i destinar els immobles als objectius que els ajuntaments considerin més convenients. Apesteguia ha apuntat que només a Mallorca existeixen almenys 300.000 places turístiques que entre 1998 i 2017 varen ser adquirides de manera paral·lela a la borsa de places. Totes les existents que hagin estat concedides d'aquesta manera, ha defensat, haurien de restar-se del sostre establert, perquè aquestes mai varen ser computades.

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les mesures proposades per la formació és l'amortització de totes les places que no varen ser adquirides a la borsa en el seu moment, el que permetria, calculen, reduir un 25% el nombre de places existents a mitjà o llarg termini.

La Proposició No de Llei també demanarà que una altra part de l'ITS es destini a la compra de places de lloguer turístic en aquells municipis en els quals el nombre de places sigui superior als seus habitants. D'altra banda, altres punts de la iniciativa són instar el Govern que deixi d'assistir a algunes de les principals fires del sector, com ara Fitur, World Travel Market i ITB Berlín; la prohibició de l'arribada d'avions privats a l'aeroport, i el rebuig a l'ampliació de Son Sant Joan, entre d'altres.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, la proposició inclou la petició perquè s'incrementi la capacitat inspectora i sancionadora contra les males pràctiques en el sector turístic. Així, MÉS instarà l'Executiu a augmentar la dotació de transferències al Consell i, per això, proposa dues opcions, o bé aconseguir un inspector per cada 1.000 establiments turístics o la mateixa ràtio, però per cada miler de places.

Cargando
No hay anuncios

"En aquesta proposició es fa especial èmfasi en la capacitat autodestructiva del sector turístic si no es regula. És una qüestió estudiada a tot el món, com una destinació pot acabar sent sobrepassada pel seu propi èxit i les externalitats negatives", ha subratllat Apesteguia, qui ha conclòs que és important que aquestes mesures es comencin a debatre al Parlament per conèixer els posicionaments de cada partit. "Pretenem no només que cadascun es retrati, sinó convèncer d'allò que la societat clama", ha dit el portaveu.