Crisi migratòria

Més pressió sobre Marlaska: diputats del Congrés constaten a Melilla que hi va haver morts en territori espanyol

Els socis del PSOE tornen a demanar una comissió sobre la tragèdia, en què la Guàrdia Civil va utilitzar 65 bales de goma i 86 pots de gas lacrimogen

Els diputats d'EH Bildu, ERC i Unides Podem durant la visita a Melilla
08/11/2022
4 min

BarcelonaQuatre mesos i mig després de la tragèdia a la tanca de Melilla, que va acabar amb la vida d'almenys 23 migrants, s'acumulen els testimonis i les proves que contradiuen la versió dels fets del govern de Pedro Sánchez i creix la pressió sobre el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. La setmana passada era un reportatge de la BBC que apuntava que la policia espanyola va veure i no va fer res per impedir que en l'episodi del 24 de juny hi hagués víctimes mortals en territori espanyol. I en les últimes hores han estat diputats del Congrés els que han denunciat des de Melilla, i després de veure algunes de les imatges captades per la Guàrdia Civil, que hi va haver víctimes mortals a la banda espanyola, en contra del que manté Marlaska. Tant Unides Podem com els socis d'investidura del PSOE i també el PP han multiplicat les peticions d'explicacions del ministre, a qui exigeixen responsabilitats, i pren força l'opció que l'oposició acabi forçant una comissió d'investigació al Congrés.

Després del viatge a la ciutat autònoma, organitzat per a una delegació de la comissió d'interior de la cambra baixa, representants d'Unides Podem, EH Bildu i ERC van coincidir en les mateixes conclusions. "No hi ha cap dubte que l'allau que va produir les morts i els ferits més greus va tenir lloc en instal·lacions de la frontera espanyola [...], un espai sota claríssim control de l'autoritat espanyola i sota competència espanyola", ha afirmat aquest dimarts el diputat lila Enrique Santiago en una entrevista a RNE. "No parlem de la zona de trànsit o del que fins i tot el ministre de l'Interior anomena zona de ningú, sinó en territori sota control espanyol", afirmava hores abans el parlamentari abertzale Jon Iñarritu.

Els diputats -entre els quals també hi havia representants del PSOE, el PP i el PNB- han pogut veure algunes de les imatges de la Guàrdia Civil des de l'helicòpter, el dron i les càmeres instal·lades al llarg del perímetre fronterer que, segons Iñarritu, permeten veure "amb claredat el que va poder passar". La resta d'imatges gravades aquell dia les visionaran a Madrid, segons s'hi ha compromès Intrerior, tot i que les càmeres interiors de la Policia Nacional a la frontera estaven apagades el dia dels fets, ja que el pas està tancat des del 13 de març del 2020 degut a la pandèmia. Amb el material visualitzan fins ara, però, els parlamentaris ja asseguren haver vist cossos "ferits o morts" en "zona operativa espanyola".

Maria Carvalho, amb el material antidisturbis recollit a Melilla
Els diputats Enrique Santiago (UP), Jon Iñarritu (EH Bildu) i María Dantas (ERC) en la visita a Melilla

La Guàrdia Civil també ha confirmat als diputats l'ús de material antiavalots des del costat espanyol de la frontera per intentar evitar l'entrada dels migrants, una actuació que aquest dimarts el govern espanyol continuava qualificant de "proporcional". La republicana Maria Dantas ha informat que, segons les dades facilitades pel tinent coronel de l'institut armat a Melilla, Arturo Ortega, el 24 de juny es van disparar 270 salves i 65 bales de goma i es van fer servir 28 pots de fum, 86 pots de gasos lacrimògens i 45 aerosols tipus "esprai pebre". Dantas també ha denunciat l'accés de policies marroquins a Espanya per retornar els migrants que provaven d'entrar, recordant que la investigació en marxa del Defensor del Poble, el socialista Ángel Gabilondo, ja va concloure que s'havia incomplert la llei amb un total de 470 devolucions en calent.

El PP ja demana el cessament de Marlaska

A l'espera de poder veure la resta del material audiovisual al Congrés, i en paral·lel també a la investigació sobre la tragèdia a la Fiscalia, el PP ha decidit convertir Melilla en un nou cavall de batalla contra el govern espanyol. El coordinador general dels populars, Elías Bendodo, ha reclamat aquest dimarts a Pedro Sánchez que "doni la cara d'una vegada" i li ha demanat el cessament de Marlaska "si, com diuen alguns mitjans de comunicació, s'han traslladat cadàvers des de la frontera d'Espanya a la frontera marroquina". "Les imatges indiquen una cosa i les paraules de Marlaska indiquen la contrària", ha denunciat el portaveu del partit al Senat, Javier Maroto, que no ha descartat "cap acció parlamentària" contra el ministre, sense concretar si seria un intent de reprovació o l'aportació dels vots dels populars per a una comissió d'investigació al Congrés, una iniciativa que fins ara havien rebutjat.

Fonts del govern espanyolno descarten que això acabi passant i argumenten que "el PP està disposat a qualsevol cosa que vagi en contra del govern", informa Núria Rius. L'executiu ha tornat a tancar files aquest dimarts amb Marlaska, insistint que l'actuació policial a Melilla va ser "proporcional" i conforme a llei. Aquest dilluns, de fet, el ministre s'ha arribat a erigint en responsable directe de l'ordre dictada a la Guàrdia Civil per "fer front a qualsevol esdeveniment violent a la frontera" i ha tornat a negar la major sobre el lloc on es van produir les víctimes mortals: "No hi va haver morts en territori espanyol". El ministre, que compareix precisament aquest dimarts al Congrés –a porta tancada i per informar de l'ús de fons reservats per part d'Interior–, ha assegurat que els diputats podran disposar de "totes" les imatges disponibles sobre els fets de Melilla, de la mateixa manera que -ha dit- ja s'han traslladat tant a la Fiscalia com al Defensor del Poble. Però ni la institució que lidera Gabilondo ha rebut encara les gravacions, segons revelava aquest dimarts a Efe, ni les imatges semblen avalar ara per ara la versió dels fets del ministre. Al contrari, la qüestionen a cada dia que passa.

stats