MÉS proposa restringir la compravenda d'habitatges a no residents

La mesura planteja la possibilitat que els municipis puguin aplicar restriccions a la compravenda d'habitatges a persones no residents, empreses o limitar l'adquisició de segones residències

Un bloc de pisos de Palma
ARA Balears
21/10/2024
2 min

PalmaMÉS per Mallorca ha registrat aquest dilluns una proposició de llei al Parlament amb la intenció de garantir l'accés a un habitatge "digne i assequible" a les Balears i proposa restringir la compravenda a no residents, així com combatre l'especulació immobiliària. La mesura planteja la possibilitat que els municipis puguin aplicar restriccions a la compravenda d'habitatges a persones no residents, empreses o limitar l'adquisició de segones residències.

Segons ha explicat el coordinador general i portaveu parlamentari de MÉS, Lluís Apesteguia, aquesta normativa té com a objectiu fer front a l'"emergència de l'habitatge" que travessa la comunitat, marcada per un fort augment en els preus dels habitatges i els lloguers. Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el preu mitjà de l'habitatge a les illes ha pujat un 30% els darrers cinc anys, mentre que el lloguer ha experimentat un increment del 40%.  

Apesteguia ha subratllat que aquesta situació afecta especialment els joves i les famílies amb ingressos baixos, que veuen cada cop més difícil l'accés a un "habitatge digne". "És hora d'intervenir al mercat immobiliari per acabar amb l'especulació; les cases són per viure, no per fer negoci", ha asseverat.

La proposició de llei planteja que els municipis amb mercats immobiliaris tensats puguin aplicar, durant un període de deu anys, una, dues o totes les mesures restrictives que figuren al text: limitar la compravenda d'habitatges a persones no residents, restringir la venda de propietats a persones jurídiques o limitar l'adquisició de segones residències. Aquestes mesures tenen per objectiu garantir que la major part de la població resident pugui accedir a un habitatge assequible. 

Perquè un municipi pugui aplicar aquestes restriccions, haurà de complir almenys tres dels requisits establerts a l'article 6 de la llei. Entre aquests criteris s'inclouen un increment desproporcionat del preu de compra o lloguer dels habitatges, l'existència d'un elevat nombre d'habitatges buits o destinats a l'ús turístic, i un cost mitjà de les hipoteques o els lloguers superior al 50% del salari mitjà en les Illes Balears. A més, la durada de les mesures acordades serà de deu anys, després dels quals se'n podrà decidir la renovació o finalització, depenent de si s'ha aconseguit equilibrar el mercat immobiliari als municipis afectats.

stats