MÉS reclama que els ciutadans puguin elegir entre monarquia o república
La formació ecosobiranista registra una PNL al Parlament per reconèixer els valors republicans
PalmaMÉS per Mallorca ha registrat aquest dimecres al Parlament una Proposició No de Llei (PNL) que insta el govern espanyol que els ciutadans "puguin decidir lliurement entre monarquia o república". A més de reivindicar que es pugui triar el model d'Estat, la iniciativa dels ecosobiranistes reclama que es reconeguin "els valors democràtics i els avanços aconseguits durant la II República", la qual es va proclamar fa 90 anys, i també proposa que es condemni "qualsevol manifestació (...) dels valors de l'exclusió, l'odi o la intolerància" que comprometi "les llibertats democràtiques". La iniciativa es votarà a la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals del Parlament.
La PNL repassa alguna de les fites de la II República, com "el vot de la dona, les lleis del divorci i de l'avortament, l'educació pública i laica, les reformes en matèria social i agrària, la separació Església-Estat i la reforma de l'estament militar". "La Constitució republicana va tenir una voluntat transformadora que proporcionà als seus ciutadans més drets i llibertats, com també justícia social. Un trencament radical i profund amb el règim monàrquic borbònic", continua el text de la iniciativa dels econsobiranistes, que destaquen "la capacitat dels ciutadans republicans d'escollir el seu cap d'Estat mitjançant unes eleccions lliures", situació que contrasta amb "la impossibilitat de fer-ho en l'actualitat".
"La Constitució republicana permetia més participació a la ciutadania, més desenvolupament de les llibertats dels pobles i més capacitat de construir repúbliques", continua la proposició. "No s'ha d'oblidar que, durant el període republicà, al nostre territori es va intentar elaborar un Estatut d'Autonomia de caire federal. Aquesta casa, el Parlament de les Illes Balears, no existiria sense l'esperit republicà", afegeix.
Els ecosobiranistes recorden que també és important reivindicar els valors republicans ara que "l'extrema és present a les institucions". "El seu discurs i les seves propostes negadores dels drets humans i negacionistes de la democràcia republicana són normalitzats pels mitjans de comunicació, i ben presents a determinades estructures de l'Estat que qüestionen drets fonamentals com la llibertat d'expressió", sentencien.