MÉS força una reunió urgent amb el Pacte pels casos de discriminació lingüística a la sanitat pública
La trobada serà dilluns que ve i hi participarà Joan Collet, de MÉS; la consellera de Presidència, Mercedes Garrido; el portaveu al Parlament de Podem, Alejandro López, i membres de la Conselleria de Salut, entre d'altres
PalmaLes contínues discriminacions lingüístiques al català han fet vessar el tassó del partit ecosobiranista de Mallorca. MÉS ha demanat una reunió al PSIB per "posar fil a l'agulla" a unes situacions que s'estan veient repetides vegades a tots els establiments sanitaris de les Illes, segons ha explicat el diputat de MÉS Joan Mas Collet. Per això, s'ha convocat la trobada que es durà a terme aquest dilluns, 6 de setembre, a les 18.00 h. Per part del Govern hi assistiran la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, i també membres de la Conselleria de Salut.
Segons ha explicat el diputat de MÉS, la reunió s'ha organitzat a causa d'una "situació insostenible" que ocorre en els centres sanitaris de les Illes Balears. "Ja no només és el cas de discriminació lingüística entre professionals i pacients, sinó que també hi ha el tema de la retolació", explica Mas, fent referència al fet que així com estan escrits els cartells és "un termòmetre d'així com està el país". Ha assegurat que és un tema cabdal, que per la seva formació política és essencial. Ha sentenciat dient que "no podem consentir que una administració pública doni més fum que llum".
Des de MÉS també han volgut deixar molt clar que aquesta reunió no té com a objectiu fer retrets, sinó que allò que se cerca és "sortir-ne amb solucions". Joan Mas ha explicat que allò que volen és sortir amb "feina feta, feina per fer i comanar feines per començar a capgirar la problemàtica". És una situació que, segons ha explicat Mas, en el cas de les retolacions és causada per tots aquells cartells fets pel mateix cos sanitari, al moment. No són els cartells "manats a fer". Així i tot, ha assenyalat que "entenem que la primavera del 2020 tot va anar com va anar, però ara ja no pot ser".
La polèmica va esclatar fa uns dies amb la darrera denúncia que una metgessa del Centre de Salut de Son Pisà de Palma es va negar a atendre una senyora de 79 anys en català. Segons ha explicat la mateixa víctima de la discriminació, la metgessa fa set anys que viu a Mallorca i, així i tot, es va negar a utilitzar la llengua catalana.
Podem s'hi suma
La diputada d'Unides Podem, Antònia Jover, s'ha pronunciat en relació amb els casos de discriminació lingüística des del seu compte de Twitter. Ha recordat que les institucions tenen l'obligació de fer que es compleixi "el dret d'expressar-se a qualsevol lloc de la meva terra en la meva llengua materna, el català". Ha destacat que està emparat per l'Estatut d'Autonomia i que s'ha de fer complir.