Més de 500.000 signatures perquè els diputats i els senadors renunciïn a la seva indemnització per la dissolució de les Corts
"Si no treballes no cobres" és el lema de la campanya ciutadana promoguda a les xarxes socials
MadridMés de 500.000 persones han secundat fins a aquest dissabte una campanya llançada a internet per demanar als diputats i els senadors que renunciïn a la indemnització econòmica que se'ls abona després de la dissolució de les Corts Generals. "Si no treballes no cobres" és el lema de la campanya, que incideix en l'escassa activitat parlamentària d'aquesta breu legislatura.
Quan el Congrés i el Senat es dissolguin dimarts que ve amb motiu de les eleccions del 10 de novembre, els parlamentaris que no formin part de la diputació permanent de cada cambra deixaran de percebre el seu sou mensual, però tindran dret a una "indemnització de transició "que ha de ser sol·licitar-se expressament i que és incompatible amb qualsevol altre ingrés.
Es tracta d'una indemnització per compensar l'eventual manca d'ingressos dels parlamentaris en el període que va des de la dissolució fins al dia de la votació. S'abona en un sol pagament i tributa a Hisenda. La seva quantia depèn del temps que estiguin sense percebre altres ingressos, fins a un màxim dels 46 dies que dura el període entre legislatures.
Es calcula proporcionalment en funció del sou base que perceben -2.972,94 euros- més els complements que poguessin rebre en funció de les seves responsabilitats a la cambra. El màxim suposa al voltant de 4.500 euros.
Al Congrés aquesta indemnització pot ser sol·licitada per 213 diputats, ja que els 137 restants seguiran cobrant el seu sou com a membres titulars o suplents de la diputació permanent. El que pretén la campanya llançada a la plataforma Change.org és que els representants pensin "per una vegada" en els ciutadans i no sol·licitin l'anomenada 'indemnització per transició'.
"Diputats, si no treballeu, no cobreu!: renuncieu a la vostra indemnització", diu l'eslògan promogut per l'impulsor d'aquesta iniciativa. En l'argumentació es qüestiona que els diputats hagin de ser indemnitzats "pels dos mesos en què (una altra vegada) estaran sense treballar", després d'una breu legislatura de menys de cinc mesos, dos d'estiu, i tenint en compte que en quatre anys ja hi ha hagut quatre cites electorals.
Al març, al dissoldre les Corts després de la convocatòria del 28-A, 216 diputats van demanar la seva indemnització i la van cobrar, i al Senat només 9 dels 194 senadors que van perdre la condició de parlamentari van renunciar a cobrar els 8.822,52 euros fixats llavors a la cambra alta. "És a les teves mans que això es repeteixi de nou", diu als ciutadans el promotor de la campanya perquè se sumin a aquesta proposta.