MÉS se suma als sindicats per forçar Educació a reconèixer la carrera professional
La Conselleria i el sector educatiu varen iniciar aquest dimarts les negociacions del segon acord marc, que assenyalarà l'estratègia dels pròxims quatre anys
PalmaMÉS per Mallorca s'ha sumat a les exigències del personal docent no universitari per forçar la Conselleria d'Educació a, entre altres qüestions, reduir la càrrega laboral del professorat o reconèixer la carrera professional. El líder del partit, Lluís Apesteguia, la número 2 a les llistes del Parlament i el diputat Joan Mas Collet s'han reunit aquest dimecres amb el sector i han mostrat el seu suport a les reivindicacions.
"És lògic i necessari que des del Govern i des de la Conselleria s'atenguin aquestes demandes", ha afirmat Apesteguia. El conseller Martí March es va reunir aquest dimarts amb els sindicats per iniciar les negociacions del segon acord marc educatiu, que ha d'assenyalar les línies estratègiques del sector fins al 2027. Es tornaran a reunir aquest dijous al matí.
Des de MÉS asseguren que "és notòria" la sensació de malestar dels claustres, i els sindicats els han traslladat una manca de complicitat d'Educació amb la comunitat educativa per capgirar la situació. Així i tot, hi ha predisposició de totes les parts per negociar i s'han marcat el mes de març com a data límit per arribar a un acord, ja que les eleccions del mes de maig sumen una pressió extra per deixar-ho enllestit en unes setmanes.
Les tres grans exigències dels sindicats es basen en un augment del sou, el reconeixement de la carrera professional i la reducció de la càrrega docent. MÉS sosté que aquest darrer punt suposaria "una millor atenció dels alumnes". "És pel bé dels docents, però sobretot dels alumnes", apunten. Un altre dels punts a tractar en la negociació amb Martí March serà la millora de les infraestructures educatives.
Aliança amb el GOB pel decreixement turístic
D'altra banda, la formació sobiranista també s'ha aliat amb el GOB en coincidir amb la necessitat d'avançar "activament" en el decreixement turístic a les Balears. L'acord s'ha materialitzat en una reunió aquest dimecres, en la qual han participat el coordinador de MÉS, Lluís Apesteguia, i el president del GOB, Amadeu Corbera, juntament amb les candidates al Parlament i al Consell, Maria Ramon i Catalina Inés Perelló, i la portaveu del GOB, Margalida Ramis.
En declaracions als mitjans, Ramis ha apuntat que des del GOB s'han mantingut crítics amb el Govern, al qual li reconeixen haver emprès "iniciatives per minvar els impactes" del turisme i "obrir debats" sobre els límits del turisme. Amb tot, per la portaveu del GOB ha "faltat anar a l'arrel del problema", que és el canvi de model econòmic. "Tenim una hemorràgia, necessitam un canvi estructural de fons", ha remarcat, i ha fet una crida a "planificar amb antelació".
Per part seva, Apesteguia ha apuntat que les propostes del programa marc de MÉS per Mallorca per a la pròxima legislatura quant a protecció del territori, medi ambient, decreixement turístic i transformació del model econòmic "van en la línia del treball que duu a terme i defensa el GOB". El coordinador de MÉS ha convidat els representants de l'entitat a realitzar aportacions per millorar el programa. "Les polítiques que duguem a terme a curt termini ens acaben condicionant el mitjà i el llarg termini, i en una situació d'emergència climàtica com la que vivim serà clau impulsar mesures prou valentes per donar resposta als reptes que tenim per davant", ha dit Apesteguia.