MÉS sorteja sis camisetes de Top Manta contra el "racisme, feixisme i xenofòbia" del PP i Cs
El partit ecosobiranista de Palma recorda que la marca "està registrada i és legal i solidària"
PalmaMai abans una peça de roba havia tingut tant de protagonisme a l'Ajuntament de Palma. La dessuadora de la marca Top Manta –creada pel sindicat de manters de Barcelona– que la regidora Neus Truyol lluïa com a regal de Nadal fa dues setmanes encara es troba al focus mediàtic. Després que el Partit Popular i Ciutadans hagin demanat la reprovació de l'edil per, segons els partits, donar suport al "comerç il·legal", MÉS per Palma fa una passa més en la reivindicació de la marca –que està registrada i, per tant, és legal– i ha anunciat que en sortejarà sis camisetes.
La regidora ha recordat que fa prop d'un mes que tant el Partit Popular com Ciutadans "tenen la informació" sobre la marca Top Manta i que, tot i això, no han retirat els seus arguments. "La moció del PP diu que la dessuadora s'ha adquirit a través del mercat il·legal i que l'estam promovent, mentre que la de Ciutadans relaciona la marca amb les còpies i falsificacions", ha advertit.
Acusacions i crítiques
El Partit Popular, Ciutadans i Vox no varen estar ni 24 hores a reaccionar davant la foto que va publicar Neus Truyol al seu compte personal d'Instagram el 4 de gener on duia posada la peça de roba que duu com a eslògan Fake system, true clothes i el logo de la marca. "Mirau quin #topmanta més xulo m'han regalat. Roba que uneix, encalenteix, reivindica, connecta, transforma, enllaça..., abraça!", reivindicava la regidora al peu de foto.
El primer a fer-se ressò de la publicació va ser el mitjà Ok Diario, a primera hora del matí el 5 de gener amb una notícia que assegurava que la membre del Consistori havia "comprat la dessuadora als manters". Seguidament, Vox va denunciar que "una regidora de Cort promogui el top manta" i, poc més tard, PP i Cs varen anunciar que demanaven la reprovació de Truyol. El portaveu popular al Consistori, Jaime Martínez, va acusar l'edil de "confondre la ciutadania fent un al·legat encobert a les xarxes al comerç il·legal". Per la seva banda, la representant del grup taronja a Palma, Eva Pomar, va afirmar que l'equip de govern no actuava "contra activitats il·legals, com és la venda ambulant il·legal".
Feina per a 25 persones migrades
Davant això, l'Ajuntament va difondre un aclariment entre els mitjans per defensar que "l'esmentada dessuadora és d'una marca legal, registrada i solidària", així com l'enllaç de la tenda online de la marca. En la mateixa línia que fa ara dues setmanes, Neus Truyol ha declarat aquest dimarts que, en primer lloc, va atribuir "les reaccions dels partits polítics de drets al desconeixement de la marca", però que després d'explicar que es tractava d'una marca legal varen continuar amb les mateixes crítiques.
"El PP i Cs estan generant un discurs d'odi. És la seva manera de demostrar aquest classisme i feixisme, que els tenyeix cada vegada més", ha lamentat. Contra les acusacions d'ambdues formacions, la regidora ha manifestat que "Top Manta és una cooperativa creada el 2017" i que "a banda de fer roba, té com a objectiu defensar els drets humans de les persones migrades". De fet, en aquests tres anys, han donat feina a 25 persones migrades, ha apuntat Truyol.
A banda d'això, l'edil ha indicat que tota la producció de la marca es fa a la península Ibèrica. Mentre que la majoria de peces tèxtils es confeccionen a petits tallers de Barcelona, la producció de les sabates està repartida entre Alacant i Portugal. "No crec que hi hagi moltes marques que facin tota la producció dins l'estat espanyol o la península Ibèrica", ha reflexionat la membre del Consistori.