MÉS i Podem fan front comú contra l'exempció del català: "La voluntat del PSIB és cada pic menor"
Els ecosobiranistes condicionen el resultat de les negociacions amb els socialistes a la resposta que el Govern faci als recursos presentats per l'STEI i l'OCB
PalmaAugmenta la tensió política pel fet que el Govern no exigeixi coneixements de català a metges i infermeres del Servei de Salut que volen estabilitzar la seva plaça. Si MÉS, alls darrers dies, ha deixat clara la seva contrarietat davant aquesta exempció per al personal sanitari dels sectors deficitaris, aquest dimarts Unides Podem s'hi ha sumat de manera contundent.
La vicepresidenta del Consell de Mallorca per la formació morada, Aurora Ribot, ha explicat en declaracions als mitjans que "el Govern no pot retallar en drets, i ser atès en català a l'Administració pública ho és". "Entenem que l'exempció és un error, necessitam personal format que atengui la ciutadania, però també que ho faci en català", ha afirmat.
Aquest dimarts les reunions i els contactes entre els partits del Pacte han continuat, després que ahir MÉS donàs només un dia de marge al PSIB per fer marxa enrere, amenaçant amb "mesures contundents" i fins i tot amb dimissions en el Departament de Política Lingüística, en mans de MÉS, per part de la directora general Beatriu Defior, o el secretari autonòmic Miquel Àngel Sureda.
Les posicions amb el PSIB semblen allunyades. La portaveu socialista, Pilar Costa, ja ha apuntat que un dels terminis del procés d'estabilització va finalitzar aquest dilluns, i "no es pot remoure per donar garanties jurídiques". La novetat d'aquest dimarts ha estat el recurs de reposició presentat pel sindicat STEI, que se suma al ja presentat per l'Obra Cultural Balear (OCB), en els quals demanen que es requereixi el català en qualsevol procés d'estabilització.
El diputat ecosobiranista Joan Mas Collet ha detallat que el termini que va posar el coordinador del partit, Lluís Apesteguia, per a aquest dimarts quedaria pràcticament sense validesa davant els recursos de les dues entitats. De fet, ha incidit que les negociacions dependran de la resposta que el Govern doni als recursos. "Necessitam saber la resposta per veure si continuam negociant", ha apuntat. La coordinació entre MÉS i les dues entitats, en aquest sentit, és clara.
"La voluntat del PSIB és menor"
Després de les reunions que s'han mantingut entre les formacions del Govern al llarg d'aquest dimarts, Mas ha subratllat que "la voluntat del PSIB és cada vegada menor, però no tancam cap porta perquè ho hem de lluitar fins al final". El diputat ecosobiranista també ha posat en relleu que, segons juristes contactats pel partit, jurídicament no s'estaria fora de termini per modificar les bases i incloure el requisit del català. "La pilota està damunt la taula del Govern, la decisió és política d'acord amb un argument jurídic", ha expressat.
La portaveu socialista ja ha afirmat anteriorment que el que s'accentua és el que diu la llei del 2016, a partir de la qual s'eximia del català en les places deficitàries, és a dir, en els sectors sanitaris on hi hagués una manca d'especialistes. Costa ha recordat que a les Balears hi ha una manca de metges i infermeres, però ha negat que sigui a causa de la qüestió lingüística, ja que "és un fet que es dona a la majoria d'Europa i d'Espanya". A més, ha destacat que, a partir de la pandèmia, el dèficit de personal sanitari ha augmentat. "No és un caprici, la realitat ha fet que hi hagi més llocs deficitaris", ha declarat.