Governabilitat a l'Estat
Política17/12/2024

Puigdemont allunya el suport als pressupostos de l'Estat i no descarta eleccions

Avisa que vetar el debat sobre la qüestió de confiança al Congrés tindria "conseqüències irreversibles"

MadridLa relació entre el PSOE i Junts no va bé. Aquest és el missatge que l'expresident i líder dels juntaires, Carles Puigdemont, ha volgut donar aquest dimarts en una entrevista a TV3 amb la periodista Ariadna Oltra, en què ha allunyat l'aprovació dels pressupostos de l'Estat del 2025 i no ha descartat un escenari de noves eleccions espanyoles. "No podem ni negociar els pressupostos", ha dit al ser preguntat sobre l'estabilitat del govern espanyol. Argumenta que no s'han complert una part dels compromisos d'investidura un any després de l'acord entre Junts i el PSOE i que tampoc s'ha completat l'execució dels comptes anteriors. "La liquidació del 2023 és una de les pitjors", ha lamentat, i ha dit que, en canvi, a Madrid ha arribat al "112%". "No hi ha les raons per renovar la confiança. Puc fer la llista molt llarga, des de l'amnistia fins al català", ha afegit.

En aquest sentit, Puigdemont no ha descartat cap escenari, tampoc un avançament electoral, encara que ha admès que no depèn d'ell. "Els veig capaços d'aguantar no havent guanyat les eleccions ni tenint pressupostos ni mesures polítiques que donin sentit a la legislatura", ha dit, deixant entreveure que ell no faria el mateix si es trobés en el lloc de Sánchez. Per això, ha instat el govern espanyol a moure fitxa, tant en la delegació "integral" de competències de la Generalitat en matèria d'immigració com en l'amnistia, que ha denunciat que no s'ha aplicat malgrat la llei aprovada al Congrés dels Diputats. "Soc aquí", ha dit, recordant que encara existeix l'exili. A parer seu, el govern espanyol podria fer molt més en relació amb aquesta qüestió: no només denunciant la no aplicació per part del Tribunal Suprem de la norma, sinó també promovent una "amnistia política".

Cargando
No hay anuncios

Què vol dir això? Per a Puigdemont hi ha una mancança de reconeixement a la seva figura quan ni el president de la Generalitat, Salvador Illa, ni el president espanyol, Pedro Sánchez, es presten a reunir-se amb ell. "M'estan tractant igual que el Suprem, com un presumpte delinqüent", ha afirmat, a més de recordar que també li podrien atorgar la seguretat (els escortes) que li correspon com a expresident de la Generalitat. Així, no ha avançat si hi ha hagut contactes perquè això canviï, ja que Sánchez va obrir la porta a trobar-se amb Puigdemont (com ja havia fet l'any passat, de fet) durant la copa de Nadal amb els periodistes a la Moncloa.

El que sí que ha explicitat és que ja ha parlat amb el nou president d'ERC, Oriol Junqueras, per reunir-se aviat un cop ja és oficial que torna a dirigir el partit. "Molta gent ens recorda que el 2017 ja hi érem, però també hi havia un tal Pedro Sánchez dirigint el PSOE que ningú li diu que s'hauria d'apartar", ha sentenciat.

Cargando
No hay anuncios

"Conseqüències irreversibles"

La clau que ho pot canviar tot és el debat sobre la qüestió de confiança al Congrés dels Diputats. Junts ha presentat una iniciativa perquè es discuteixi al ple, amb l'objectiu que la cambra espanyola demani a Sánchez que torni a renovar la confiança de l'hemicicle. El president espanyol ja ha descartat fer-ho, però Puigdemont reclama que, almenys, es discuteixi la conveniència de la seva proposta a la cambra espanyola. ¿I si això no passa? "Les conseqüències seran irreversibles", ha dit de forma contundent l'expresident.

Cargando
No hay anuncios

Aquest mateix dimarts la mesa del Congrés ha preferit ajornar el debat sobre la iniciativa de Junts. L'òrgan de govern de la cambra baixa s'ha trobat amb un informe dels serveis jurídics sobre la taula que deixava totes les opcions obertes: validava que es pogués portar al ple aquesta proposició no de llei de la formació independentista, de manera que una hipotètica decisió de no admetre-la a tràmit seria bàsicament política. I no jurídica.

El dilema dels socialistes és que si impedeixen el debat de la iniciativa juntaire es pot complicar molt la legislatura i, si l'accepten, obririen la porta a un revés del Congrés a Sánchez, ja que Junts probablement assoliria el suport del PP i Vox. "La qüestió de confiança està regulada a la Constitució i únicament la pot presentar el president. Qualsevol altra iniciativa tindrà una finalitat que haurà de dir el grup que la presenti", ha dit el ministre de Presidència, Félix Bolaños, en roda de premsa posterior al consell de ministres. La portaveu de la Moncloa, Pilar Alegría, ha afegit que una qüestió de confiança "no té lloc" en aquest moment.

Cargando
No hay anuncios

A dues bandes a Madrid

Mentrestant, Junts continua fent palès que no vol formar part de cap bloc al Congrés, sinó que varia en funció dels seus interessos. S'ha tornat a constatar en la jornada d'avui. Si bé al setembre va tombar d'entrada la iniciativa del Sindicat de Llogateres sobre els lloguers de temporada, aquest dimarts ha avalat que es tramiti una altra proposta similar presentada per ERC, Sumar, EH Bildu, el BNG i Podem, que ha comptat amb 176 vots favorables. Ara bé, el mateix Puigdemont ha dit que hi voldran introduir canvis durant la tramitació.

Cargando
No hay anuncios

En paral·lel, a la cambra alta s'han votat esmenes al paquet fiscal de l'executiu de l'Estat. Junts ha optat per abstenir-se a totes les dels populars –que només quedaran aprovades si hi dona llum verda el Congrés dijous– i el PP, al seu torn, n'ha avalat algunes de Junts. Per exemple, una que inclou la rebaixa de l'IVA al 4% de la llet fermentada –als iogurts– per afavorir empreses com La Fageda. El PSOE, però, també hi ha votat a favor. A més, també s'ha aprovat una proposta dels juntaires per introduir exempcions fiscals als clubs esportius no professionals per a la contractació d'entrenadors i monitors de persones de menys de 18 anys. La legislatura, un any després de l'elecció de Sánchez, torna a trontollar sense una majoria estable.