Mallorca platja tour
Política01/06/2024

Mig centenar de mallorquins es 'banyen' a la Ràpita contra la saturació de les platges

L'acte ha culminat amb una performança en què, damunt una sola tovallola posada a l'arena, s'han anat acaramullant residents al crit de "Mallorquins, aquí; mallorquins, aquí"

This browser does not support the video element.

La RàpitaMig centenar de mallorquins s'han reunit aquest dissabte dematí a la Ràpita per protestar contra la saturació de les platges i per reivindicar-les com a espai propi. "No podem permetre que ens treguin de ca nostra", ha assegurat Rosa Marsillí, una de les veus del moviment #OcupemLesNostresPlatges, que ha apuntat que aquesta acció sorgeix com a resposta directa a Vox, després que la portaveu del partit, Manuela Cañadas, asseguràs que els illencs "no podem voler anar a la platja com ho feien abans a l'estiu".

Marsillí també ha explicat que la resposta sorgeix "del mateix motor" que la manifestació del 25-M que va travessar els carrers de Palma amb el lema 'Mallorca no es ven'. "Les platges són el més característic de l'estiu", ha assegurat, però matisa que la queixa va més enllà: "La problemàtica principal és que, en els darrers anys, els mallorquins ens hem vist obligats a reduir les nostres estades als llocs, deixar d'utilitzar el cotxe, deixar de sortir a segons quines hores perquè ens trobarem embossos, el centre ple, els comerços i les platges...". A més de la saturació, ha criticat el problema de l'accés a l'habitatge.

Cargando
No hay anuncios

L'acte ha culminat amb una performança en què, damunt una sola tovallola posada a l'arena de la platja, s'han anat acaramullant persones al crit de "Mallorquins, aquí; mallorquins, aquí". "Lucía Luna, una veu més del moviment i una de les actrius que han ideat l'actuació, ha explicat que la tovallola, damunt la qual s'han acaramullat una trentena de residents de totes les edats, representa el "bocí buit que trobes a la platja". L'actuació ha volgut "fer visible la situació que vivim els mallorquins" i que el Govern vegi "com van els residents a la platja". "És una illa i hi ha un límit físic i, si els residents que vivim aquí tot l'any, no tenim lloc a la platja, s'hauria de recapacitar una mica", ha remarcat.

Cargando
No hay anuncios

Alguns banyistes s'han desplaçat des de Sineu, Palma i Felanitx, entre d'altres, per assistir a la convocatòria que planta cara a l'afirmació de Cañadas. "Per ventura ella té un xalet damunt la platja i hi deu poder anar cada dia", ha dit Pep Rosselló, que resideix a Palma. Maria del Mar i Catalina, de Felanitx, han apuntat que l'objectiu d'aquesta iniciativa és que "es controli el turisme perquè així nosaltres no en patim les conseqüències, com no poder pagar un lloguer". En la mateixa línia, Martina, Pepa, Jordi i Gonçal, arribats de Sineu, remarquen que la finalitat és "defensar el dret dels residents de nedar a les seves platges". "És visible, però fins ara ha semblat que ens era igual, i no és així. Estam molt cremats", lamenten.

Cargando
No hay anuncios

Dia 16 faran una altra acció a més escala en un lloc a concretar. Els detalls es podran saber tant a Telegram com a Twitter a través del hashtag #OcupemLesNostresPlatges.