DESPRÉS DEL 26-M
Política01/06/2019

La militància de MÉS reclama una línia dura de negociació per entrar en el Govern

Un sector de l’assemblea dels ecosobiranistes es planteja la possibilitat de no formar part del pròxim Executiu

M. Ll.
i M. Ll.

PalmaLa militància de MÉS no vol que la caiguda en els resultats electorals impliqui una minva en les polítiques progressistes o una presència residual dels ecosobiranistes en el nou Govern del Pacte. Així va quedar palès en l’assemblea que MÉS per Mallorca va dur a terme divendres a Inca, on els militants reclamaren una línia dura i contundent en la negociació. “Ens hem de fer valer a l’hora d’arribar a acords, perquè no es pot permetre un govern que no faci polítiques progressistes de veritat”, explica el membre de l’executiva de MÉS, Miquel Gallardo.

Hi ha certa inquietud entre les files ecosobiranistes pel fet que el PSIB pugui fer marxa enrere en qüestions relacionades amb el turisme, o amb lleis com l’agrària, la de canvi climàtic o la de residus, per tal d’ocupar un espai més de centre i acontentar sectors que havien manifestat fortes queixes aquesta legislatura. De fet, un sector de l’assemblea va deixar sobre la taula la possibilitat de no entrar en el Govern si les negociacions no van bé, ja que després seria molt difícil justificar determinades polítiques i decisions.

Cargando
No hay anuncios

Una de les crítiques que s’ha fet respecte de l’actuació de MÉS durant la legislatura passada ha estat precisament que s’hagin acceptat mesures que anaven en contra de la línia política de la formació, com ha estat el cas de l’autopista Llucmajor-Campos. A l’executiva del partit són conscients que determinades concessions no es podrien legitimar de cap manera davant dels militants. Així que la idea prevalent és de no només mantenir les polítiques de progrés assolides fins ara, sinó anar més enllà i marcar nous objectius en àrees importants.

Pel que fa als resultats, des de MÉS s’insisteix a atribuir part del fracàs electoral a l’efecte Sánchez, com també al retorn de socialistes que votaren els ecosobiranistes el 2015, quan el PSIB no tenia tanta força com ara. Però això no basta per explicar una pèrdua d’uns 20.000 vots que ha estat gairebé generalitzada a tot Mallorca, llevat de quatre municipis: Puigpunyent, Esporles, Llubí i Maria de la Salut -al mapa es poden veure els percentatges de la variació del vot de MÉS-. Des del partit es fa referència a la capitalització de polítiques dels ecosobiranistes per part del PSIB. Alguns consideren que la formació ha estat diluïda dins l’Executiu i també se subratlla que no s’han sabut explicar determinades decisions que s’han pres per lleialtat al Pacte.

Cargando
No hay anuncios

Com a mínim, ja ha desaparegut el malestar que hi havia dins MÉS per la manca de contactes amb el PSIB al llarg de la setmana passada. Ambdues formacions varen reconèixer que s’havien iniciat contactes informals entre Francina Armengol i Miquel Ensenyat, previs a l’inici oficial de les negociacions, que tindrà lloc aquesta setmana.

Part de la militància també ha reclamat als dirigents ecosobiranistes que la feina pel partit no es vegi minvada pel fet de formar part del Govern. Això sí, si finalment s’assoleix un acord i els ecosobiranistes hi entren, asseguren que seran fidels al que s’hagi decidit, just com ha passat els darrers quatre anys, malgrat que se sabia que hi havia alguns punts i concessions que no agradarien a la militància.

Cargando
No hay anuncios

Allò que no volen valorar els ecosobiranistes és si la candidatura de Miquel Ensenyat al Govern era la més adequada, sobretot quan l’expresident de Consell de Mallorca venia d’una legislatura marcada per l’autopista Llucmajor- Campos, molt criticada per un sector de la militància. Des del partit s’assenyala que Ensenyat va ser triat per la militància i que el partit ha jugat, com havia de ser, amb aquest candidat. En el cas de Palma, Ensenyat ha estat 2.600 vots per sota del candidat a la batlia, Antoni Noguera, que s’ha mostrat més contundent ideològicament.

Sobre les crítiques de sectors de la societat com el cultural i els ecologistes, des de MÉS es destaca que n’han rebudes per les dues bandes, tant per haver fet polítiques massa radicals com per no haver arribat a uns mínims. El que cal a partir d’ara és reobrir el debat.

Cargando
No hay anuncios

PODEM VOL GOVERNAR I ENCARA LA NEGOCIACIÓ SENSE LÍNIES VERMELLES

Podem espera l’inici de les negociacions amb el PSIB sense cap línia vermella de sortida que pugui dificultar un pacte. Malgrat que no hi ha idees preconcebudes, des de la formació morada hi ha preferències per assolir àrees que consideren “l’eix central” de les seves polítiques, com habitatge, mobilitat, territori, medi ambient i transició energètica. Des de Podem ni es planteja la possibilitat de no entrar en el Govern, ja que es va tractar d’una decisió de les bases. Malgrat els mals resultats, els morats consideren que han resistit millor a les Balears que en altres territoris de l’Estat.