El retorn de Carles Puigdemont

Salvador Illa s’estrena amb una visita de suport als Mossos

El ministeri de l'Interior admet que no va detectar Puigdemont a la frontera i culpa la policia catalana de l’operatiu fallit

Nuria Parlon i Salvador Illa.

MadridAmb la polèmica pel dispositiu fallit dels Mossos per detenir l’expresident Carles Puigdemont encara oberta, el president de la Generalitat, Salvador Illa, escenificarà aquest dimecres el seu suport a la policia catalana en el seu primer acte com a cap de l’executiu. Illa estrena demà l’agenda presidencial amb una visita al complex central dels Mossos d’Esquadra a Sabadell, on també es reunirà amb els sindicats. Hi anirà acompanyat de la consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, que té l’encàrrec de reconduir la crisi a la policia catalana de la mà del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, com a director de la policia. El nomenament encara no és oficial, però s’espera per als pròxims dies. 

Després de l’enfrontament obert entre Interior i Puigdemont, la incògnita era saber com es posicionaria el govern d’Illa sobre l’actuació de la policia catalana el dia de la investidura per complir amb l’ordre de detenció dictada pel Suprem. En la roda de premsa després del primer consell executiu aquest dimarts, la portaveu del Govern i consellera, Sílvia Paneque, ha evitat mullar-se argumentant que es tracta d’un cas “judicialitzat”. A més, ha afirmat no tenir “constància” de si els Mossos ja han enviat al jutge Pablo Llarena l’informe en què els demana explicacions sobre el dispositiu fallit. 

En tot cas, els Mossos no van ser els únics que van fracassar en l’intent de detenir Carles Puigdemont el dia que va reaparèixer a Catalunya. En un escrit traslladat al Tribunal Suprem a petició del jutge Llarena, el ministeri de l’Interior admet que l’expresident també se’ls va escapolir a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional. “Als dispositius de control i vigilància establerts en la frontera amb França, així com en ports i aeroports, no es va detectar en cap moment i fins ara la presència del pròfug Carles Puigdemont”. És a dir, que els cossos i les forces de seguretat de l’Estat no van veure el diputat de Junts ni entrar ni sortir de Catalunya.

Divendres passat el magistrat va instar els Mossos i el ministeri de l’Interior a remetre-li un informe sobre l’operatiu que havien dissenyat a fi de complir amb l’ordre de detenció, tenint en compte que l’aparició de Puigdemont estava més que anunciada amb motiu del debat d’investidura al Parlament. Segons ha informat el departament que lidera Fernando Grande-Marlaska, la lliure circulació de persones pels països que conformen l’espai Schengen va impedir que es reforcessin els controls fronterers i, per tant, que es pogués garantir una “impermeabilitat absoluta”. L’enduriment es pot aplicar davant una amenaça greu de la seguretat interior o per alteració de l’ordre públic, i així es va fer amb motiu del coronavirus, però el ministeri subratlla que l’obligatorietat de detenir Puigdemont no és un supòsit per incrementar els controls a les fronteres.

Responsabilitat dels Mossos

Un cop dins de Catalunya, la competència per a la detenció era dels Mossos, subratlla el ministeri, i la policia catalana va informar del dispositiu que havia dissenyat. Segons l’informe traslladat al Suprem, es va oferir suport operatiu de la policia espanyola i la Guàrdia Civil, “sense que fossin requerits més enllà dels efectius habituals que es presten a través de la taula de coordinació operativa i d’intercanvi d’informació i intel·ligència”. Fonts de Junts traslladen que hi havia guàrdies civils de paisà entre el públic durant el míting de Puigdemont a l’Arc de Triomf de Barcelona. En aquest sentit, el ministeri insisteix que els dies previs al 8 d’agost es van mantenir activats els controls habituals, però no es van dur a terme operatius paral·lels al dels Mossos.

L’acte de rebuda a Carles Puigdemont.

Ara bé, un cop es va constatar que Puigdemont havia desaparegut després de l’acte al passeig Lluís Companys, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional sí que van activar “recursos extraordinaris” operatius i d’intel·ligència. Es va reforçar la vigilància als aeroports i ports i van sortir agents a les carreteres, especialment a les frontereres. No a les autopistes, on els Mossos van muntar el seu operatiu Gàbia, sinó en vies secundàries. El dispositiu va estar actiu fins dissabte a la mitjanit. Ni els Mossos, ni la Guàrdia Civil ni la Policia Nacional van veure Puigdemont, que anava cap a Waterloo. Davant la resposta de la Moncloa, que va responsabilitzar els Mossos del dispositiu fallit, fonts del cos català lamenten que el ministeri s’espolsi totes les responsabilitats i apunten que a ells també se’ls va escapar perquè controlen les fronteres. Els Mossos també hauran de passar comptes amb Llarena i el comissari en cap, Eduard Sallent, va dir que seria en aquesta resposta al magistrat del Suprem on exposarien a fons què va fallar.

stats