Govern d'Espanya
PolíticaAct. fa 0 min

Pedro Sánchez es reunirà amb Prohens després de la seva trobada amb el rei a Palma

El president espanyol es trobarà amb la cap de l'Executiu aquest dimarts a partir de les 20 h

PalmaDesprés de setmanes d'estira-i-arronsa, finalment el president espanyol, Pedro Sánchez, ha acceptat mantenir una reunió formal amb la cap de l'Executiu, Marga Prohens, aquest dilluns en la seva visita a Palma. La trobada tindrà lloc tard, a partir de les vuit del vespre, després que Sánchez mantingui una trobada amb el rei Felip VI, en el marc de les trobades que el monarca està mantenint amb representants institucionals a les Illes.

Segons fonts del Govern, ha estat la Moncloa qui els ha contactat per trobar-se després que representants del Govern balear hagin insistit en les darreres setmanes a reunir-se. L'Executiu ha confirmat la reunió després d'haver protestat públicament perquè la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, hagi declinat la invitació de la consellera de Famílies i Afers Socials, Catalina Cirer. L'Executiu ha assegurat que es va assabentar "per tercers" de la visita de la ministra, que aquest dilluns és a Palma, i que aquesta va rebutjar la sol·licitud d'una reunió formal de la consellera, Catalina Cirer. Uns fets que Saiz ha negat: "És rotundament fals que hi hagi hagut una negativa per part meva a tenir un diàleg".

Cargando
No hay anuncios

En un comunicat, la conselleria "lamenta" que la ministra hagi "declinat la invitació". "La consellera va sol·licitar una reunió formal per abordar la resposta a la crisi migratòria a les Illes, un aspecte que es va tractar, però que no es va acabar de concretar en la Conferència Sectoral de la Immigració del passat 22 de juliol, i es requereix d'una actuació urgent arran de la consolidació de les Illes com a ruta migratòria", expressa en l'escrit. "La resposta va ser la negativa a mantenir una reunió, instant la consellera només a participar d'una visita prevista per la ministra", insisteix en l'escrit, en què retreu a la ministra que, en canvi, hagi convocat una roda de premsa sobre el mateix tema "sense haver prèviament contactat ni analitzat la situació amb les institucions locals": "És un evident menyspreu a les institucions i als ciutadans de les Illes Balears". La ministra, per la seva banda, ha argumentat que "mai hi ha hagut tants fòrums" entre el govern espanyol i les comunitats, i ha insistit que la consellera no l'ha acompanyada "per qüestions d'agenda".

El ministre de Política Territorial i Memòria Democrática, Ángel Víctor Torres, que va ser a Palma el passat dijous, també va sortir al pas de les crítiques del Govern balear per no haver aprofitat la seva visita a les Illes per reunir-se amb les autoritats autonòmics. "La presidenta Marga Prohens ha criticat que, en la meva recent visita a les Balears, no volgués reunir-me amb el seu Govern", ha dit a Twitter: "Potser perquè no l'han informat correctament". En aquest sentit, ha recordat que el govern espanyol va convidar el Govern als homenatges a Les Roges del Molinar, i que la consellera de Presidència, Antònia Estarellas, va participar en l'ofrena floral. Ha assegurat que, després de rebre la invitació, Estarellas va enviar una carta al ministre demanant-li una reunió. "Li vaig agrair la seva petició, però li vaig aclarir que l'agenda, atapeïda, ja estava tancada dies abans". En aquesta línia, Torres ha assegurat que allarga la mà "una vegada més" a la presidenta del Govern a "col·laborar per millorar la vida de la ciutadania balear".

Cargando
No hay anuncios

Pèrdua d'oportunitats

Saiz ha criticat que, amb el vot en contra del PP de la llei d'estrangeria, els populars "han tancat la porta a abordar la situació dels nins que venen en situació de desprotecció". Per la seva banda, el conseller de Benestar Social i president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Guillermo Sánchez ha opinat que ha estat Saiz la que "ha perdut una oportunitat molt important per solucionar la crisi migratòria". "Fa onze dies que li vàrem demanar per reunir-nos. Cada dia que passa mostra la poca sensibilitat que té el govern de Pedro Sánchez amb els menors migrants no acompanyats", ha recalcat.