Memòria Democràtica
Política 19/06/2024

El ministre de Memòria Democràtica critica el president del Parlament: "Estic absolutament impactat pel que ha fet"

L'oposició de la Cambra balear demana la dimissió de Le Senne i el diputat Vicenç Vidal assegura que el 2027, tornarà la llei de memòria a les Balears

ARA Balears
3 min
El president del Parlament, Gabriel Le Senne

PalmaEl ministre de Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha criticat el president del Parlament balear, Gabriel Le Senne, per esquinçar una foto d'Aurora Picornell en el debat de la presa en consideració de la derogació de la Llei de memòria democràtica, qualificant el fet de "lamentable" i demanant la "condemna absoluta" de qualsevol demòcrata.

"El president d'un parlament és un càrrec institucional que està per moderar el debat. El que hem vist és un acte violent que romp la imatge de persones que varen ser afusellades per defensar la llibertat i la democràcia. Aquest és un acte absolutament reprovable que mereix la condemna absoluta de qualsevol demòcrata", ha reaccionat Torres en declaracions als periodistes des del Senat.

En aquest context, ha qualificat de "penós" que Le Senne hagi arrabassat la foto d'Aurora Picornell, en una "actitud contrària al que ha estat la recuperació de la democràcia, la defensa de la justícia i la reparació de les víctimes". "Estic absolutament impactat, perquè no hagués pensat mai que succeís tal cosa en una institució democràtica", ha confessat el ministre. "Ha espenyat la foto d'una víctima de la dictadura franquista, de la guerra d'Espanya i del cop il·legítim i il·legal que ens va enfonsar en la foscor de la dictadura durant quatre dècades. Lamentable", ha sentenciat. Per tot plegat, Torres ha donat instruccions als serveis jurídics de Política Territorial i Memòria Democràtica perquè analitzi el succeït i emprengui, si té cabuda, les accions que siguin oportunes en relació amb la Llei de memòria.

El ministre de Cultura, Ernest Urtasun també s'ha manifestat en el mateix sentit a través de les xarxes socials i ha denunciat els fets com a "absolutament intolerables". "Per dignitat democràtica i respecte, ni Gabriel Le Senne ni Vox haurien de continuar ni un minut més al capdavant del Parlament balear", ha sentenciat.

Per la seva banda, el diputat de MÉS per Mallorca dins el grup de Sumar, Vicenç Vidal també s'ha manifestat en contra dels fets en la seva intervenció davant el Congrés i ha assegurat que el 2027 la Llei de memòria "tornarà a les Balears" i ho farà "pesi a qui pesi". En un missatge publicat a la xarxa social 'X' (abans Twitter), acompanyat d'un vídeo de la seva intervenció en el Congrés, Vidal ha emès un missatge "clar" a "tots els feixistes", assegurant que malgrat la presa en consideració de la Proposició de Llei de Vox per derogar la Llei de memòria democràtica, d'aquí a tres anys, tornarà a les Illes. "Avui, el miserable i covard president del Parlament, Gabriel Le Senne, hauria d'haver dimitit. Ha ultratjat Aurora Picornell. "És una vergonya. Aurora Picornell i les Roges del Molinar, com elles deien: 'Les bales no maten les idees. Memòria Justícia i Reparació'", ha continuat. "Ja n'hi ha prou de fer passes enrere, avanci la democràcia!", ha assenyalat.

La presidenta del Congrés i expresidenta del Govern, Francina Armengol també s'ha manifestat en aquest sentit i ha canviat la seva foto de perfil a la xarxa social X per una imatge d'Aurora Picornell en protesta per la reacció de Le Senne a la Cambra balear.

L'oposició demana la dimissió de Le Senne

Al Parlament, els partits de l'oposició, el PSIB, Unides Podem i MÉS per Mallorca han exigit la dimissió de Le Senne. "Ja està trigant a dimitir", ha dit la diputada d'Unides Podem, Cristina Gómez: "No pot presidir el Parlament". Des del partit socialista, Iago Negueruela ha lamentat haver viscut "un ple inadmissible": "Això és el que passa quan el PP s'entrega al feixisme". El portaveu del PSIB ha acusat Le Senne d'"arrencar de manera violenta una foto d'una dona assassinada i violada durant el franquisme" i haver expulsat les dues diputades que han col·locat les fotografies. Negueruela ha exigit al líder de la Cambra que deixi el càrrec i ha demanat al PP que condemni els fets. En el mateix sentit, Mercedes Garrido (PSIB), expulsada per Le Senne, ha assegurat que l'actitud del president del Parlament "no respon a cap article ni cap norma": "Volen callar la boca de manera violenta". Des de MÉS per Mallorca han assegurat en declaracions recollides per Europa Press que el comportament de Le Senne ha estat "feixista i violent". "No pot continuar ni un dia més com a president de la institució", han conclòs.

stats